Toen ik op mijn 18e moeder werd had ik nooit durven dromen dat ik mensen zou inspireren met mijn levenslessen. Nu,  –tig jaren later,  zet ik,  gelouterd door levens- en werkervaring, al mijn kennis en kunde in om mensen te helpen het heft in eigen handen te nemen over hun leven, loopbaan en/of business?.
In dit geval deelnemers van het Ontwikkeladvies 45plus, en wat ontmoet ik toch bijzonder gemotiveerde mensen.

 

Het Ontwikkeladvies & voorwaarden van deelname

Het Ontwikkeladvies is een tijdelijke subsidieregeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid als onderdeel van het Actieplan Perspectief voor Vijftigplussers.
Het gaat erom dat deelnemers actief gaan nadenken over hoe zij op een duurzame en leuke manier werkend hun pensioenleeftijd kunnen bereiken, en uitval door ziekte of werkloosheid kunnen voorkomen. Het ontwikkeladvies is kosteloos.

 

Onlangs weer een Ontwikkeladvies 45plus succesvol afgesloten

Een aantal maanden geleden ontving ik via het contactformulier van Noloc ( Nederlandse Orde voor Loopbaanadviseurs en Outplacement Consulenten) het volgende bericht:

Hallo Regina,
Ik kreeg de informatie via het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat er een mogelijkheid is voor een gratis persoonlijk ontwikkelingsadvies.
Na wat zoeken kwam ik bij jouw terecht en de reden is jouw persoonlijke verhaal. Dat sprak mij erg aan. Ik heb een baan in de zorg maar voel dat ik dat geen 15 jaar nog vol ga houden. Ik zou dus graag advies willen hebben wat betreft de mogelijkheden die er voor mij zijn. Ik hoor graag jouw reactie.
Groetjes,

Esther Borgstein

 

Ambulante Nachtzorg

Na een telefonische intake mailde ik Esther een door mij zelf ontwikkelde vragenlijst om in te vullen, zodat ik mij alvast kon voorbereiden op de eerste bijeenkomst.
Esther werkt al geruime tijd in de Ambulante Nachtzorg. Samen met een collega biedt ze zorg zowel bij vaste cliënten als via oproepbare zorg. Dit vindt ze fijn, maar ze merkt dat het omgedraaide dag- en nachtritme haar steeds meer gaat opbreken.

Werken in de nacht is een hele andere wereld en het contact met de mensen is vaak vluchtig, schrijft ze. En omdat ze alweer door moet naar de volgende calamiteit, is er weinig tijd voor echt contact. Vaak hebben ze te maken met ernstig zieke mensen en overledenen. Ze merkt dat dit steeds meer impact op haar heeft, waardoor ze nog maar weinig energie uit haar werk haalt. Ze zou graag iets overdag willen gaan doen. Niet meer onregelmatig en in een gewone dag sfeer/ omgeving.
Ze hoopt tijdens het traject tot inzicht te komen  hoe ze het beste haar verdere toekomst kan inrichten.
Van haar man krijgt ze alle steun. Het gaat er bij hem vooral om, dat ze gelukkig is in haar werk.

 

Formele registratie

Na de formele registratie vertelde Esther mij dat mijn vragenlijst haar behoorlijk aan het denken heeft gezet. Dus toen ze een vacature welzijnsondersteuner zag bij een organisatie waar ze heel graag zou werken heeft ze meteen gesolliciteerd.

De vacature was precies datgene waar ze naar op zoek was: samen met collega’s een vaste groep bewoners helpen om hun dagelijks leven zo fijn mogelijk te laten verlopen. Overdag werken met cliënten waar ze intensief contact mee heeft en die ze al haar aandacht kan geven. Dit in een warme, liefdevolle en bedrijvige omgeving met allerlei activiteiten waar ze voldoening en energie  van zou krijgen. En waar de taken ook heel divers en afwisselend leken.

Ze vertelde dat ze tot haar grote verrassing was opgeroepen voor een sollicitatiegesprek.
De bedoeling was dat ze een presentatie zou geven Ze vroeg mij om tips, want het was alweer een tijdje geleden dat ze gesolliciteerd had, zei ze.

 

Collage als presentatie

Ik gaf haar als tip zich zo goed mogelijk voor te bereiden en zoveel mogelijk zichzelf te zijn. Daarnaast zou ze zichzelf kunnen onderscheiden door haar presentatie te verwerken in een collage. Haar creativiteit en haar enthousiasme voor de baan zouden hierdoor opvallen.

Na het sollicitatiegesprek nam ze haar presentatie mee.  Een ingebonden collage bestaande uit 5, A-3. Ik was flabbergasted!
Om je een indruk te geven heb ik er een aantal uitgehaald.
Ze begint haar presentatie met “Een passie voor zorg”. Aansluitend een introductie over zichzelf voorzien van haar competenties èn verbeterpunten. Hierdoor laat ze haar zelfkennis zien, maar ook haar bereidheid om te leren.

Het sollicitatieteam was erg onder de indruk van het werk dat ze van haar presentatie had gemaakt. Ze is op basis van  haar presentatie, enthousiasme en werkervaring aangenomen en start per 1 september a.s. in haar nieuwe baan als welzijnsondersteuner voor 24 uur per week.

 

Esther

Tijdens het ontwikkeladviestraject heb ik een baan gevonden, die ik de komende jaren met plezier kan uitoefenen en die beter bij mij past. Mede door de goede begeleiding van Regina ben ik tot het slotsom gekomen, dat mijn nieuwe baan wel binnen de zorg blijft, maar op een heel ander gebied.

Ik heb het ontwikkelingsadvies van Regina als zeer positief ervaren. Het is prettig communiceren met Regina. Door haar jarenlange ervaring heb je ook echt een goed gevoel bij haar advies. Zij laat jou ook allerlei dingen inzien waar jezelf nooit bij stilgestaan hebt. Zij is ook echt geïnteresseerd in jou, neemt je zeer serieus en neemt rustig de tijd.  De benadering heb ik als zeer prettig ervaren.
Kortom: het Ontwikkeladvies is voor mij heel waardevol geweest.

Ik zou iedereen adviseren bij Regina het ontwikkelingsadvies te volgen, maar ook de andere diensten. Ik heb gekeken naar haar persoonlijk verhaal en dat sprak mij meteen aan.
Het cijfer dat Regina van mij krijgt is dan ook een dikke 9 !!!!!!

 

Regina

Tot nu toe zijn alle trajecten  succesvol afgesloten. Er zijn deelnemers die gekozen hebben voor een complete carrièreswitch.  Zo maakt  Yvette per 1 oktober a.s een carrièreomslag van schuldhulpregelaar naar persoonlijk begeleidster van mensen met niet-aangeboren hersenletsel. De oudste deelneemster was 62. Ook zij heeft een beslissing genomen die het dichtst bij haar staat. En zo zijn er meer voorbeelden. En ik? Ik mocht hier een eindje in meelopen. Hoe tof is dát?.

Natuurlijk staat elk verhaal op zichzelf, iedere situatie is anders en elke vraagstelling uniek. Jij bent je eigen regisseur en je hebt altijd een keuze. Niets is goed of fout.
Het Ontwikkeladvies is vooral een bewustwordingsproces waarbij ik je een spiegel voorhoud. Ik noem het wakker-schud-momenten:  ik maak contact, daag je uit, je krijgt kritische vragen en opdrachten.

Hoe ver ben je bereid te gaan om met (meer) plezier, geluk en vitaliteit te blijven werken tot aan jouw pensioenleeftijd?

 

Aanmelden

“Ben je 45plus en denk je na het lezen van deze blog: dit wil ik ook?”
Grijp dan nu je kans en maak een afspraak met een geregistreerde loopbaanadviseur bij jou in de buurt.
Woon je in Almere, Lelystad of in ‘t Gooi? Lijkt het jou wat om na het lezen van deze blog rechtstreeks met mij af te spreken? Dat kan?
“Deze subsidieregeling is ook bestemd voor zzp’ers”.
Let op: Deze regeling is nog tot 10 januari 2020 beschikbaar en er is veel animo.

P.s. Ik heb dit artikel overigens ook geplaatst op LinkedIn. Hier kun je een aantal leuke reacties lezen van cliënten.

 

OVER DE AUTEUR

Mijn naam is Regina van Amson. Een tijd geleden zag ik een poster van een Surinaamse vrouw met daarboven de tekst: “UMA NO ABI FADON”. Dit betekent: “Een vrouw is niet klein te krijgen”. Een leven van ups, maar vooral van veel downs om te worden WIE IK BEN: daadkrachtig met veerkracht en bezieling?.

Op dit platform deel ik mijn diensten en vind je artikelen over mij onder het menu “Blogs”.  Ik ben maatschappelijk bewogen en steun diverse goede doelen.  Met mijn donaties wil ik bijdragen aan een mooiere wereld.

Ben je op zoek naar iemand die vanaf haar 18e als alleenstaande, werkende en studerende moeder alle ballen in de lucht heeft weten te houden? Iemand die out of the box denkt, maar ook heeft ervaren wat burn-out met je doet? Iemand die het lef had op haar 53ste vanuit een WW-uitkering te starten? Iemand die werkt op voet van gelijkwaardigheid? Neem dan contact met mij op?.
Ik ben noloc-gecertificeerd.

Mijn levenshouding: Als je focust op mogelijkheden, creëer je snel oplossingen en krijg je resultaten?
Mijn motto: Stilstand is achterstand.

Momenteel ben ik bezig met mijn boek over mijn burn-out in 2011, maar dit ging niet zonder slag of stoot ?. Het verhaal lezen?

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Delen, is altijd fijn.