Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. 14 procent van de werknemers meldt jaarlijks burn-outklachten. Zo’n 5 procent van de beroepsbevolking komt als gevolg daarvan langdurig thuis te zitten. Een fikse burn-out leidt gemiddeld tot 242 dagen verzuim. De jaarlijkse verzuimkosten gerelateerd aan een burn-out worden begroot op 1,8 miljard euro.
Bron: CBS, TNO (2016)

 

Belangrijkste oorzaken van werkstress / burn-out

Een te hoge werkdruk, gebrek aan zeggenschap en regelmogelijkheden op het werk, een slechte werksfeer, intimidatie, een opeenvolging van ingrijpende life-events, kwetsbaarheid, disbalans werk-privé zijn de belangrijkste oorzaken van werkstress / burn-out.

 

Zelf ervaren

In juli 2011 heb ik als gevolg van zeer ingrijpende privé gebeurtenissen zelf ondervonden wat burn-out met je doet. Op dat moment was ik druk met het runnen van mijn bedrijf met personeel. Daarnaast volgde ik een pittige studie tot autismespecialist.
In januari 2011 werd ik geconfronteerd met het plotselinge overlijden van mijn moeder. Ik heb mezelf nog een aantal maanden met moeite staande kunnen houden, maar na het behalen van mijn diploma zei mijn lijf dat het genoeg was: “Ik was burn-out”.
Mijn burn-out was bijzonder heftig, maar achteraf bekeken vooral een belangrijke levensles en het beste wat mij is overkomen op het gebied van mijn persoonlijke ontwikkelingsproces. Mijn burn-out was een thuiskomen bij mezelf. Na mijn burn-out heb ik mij gespecialiseerd in stress & burn-out  preventie en rouw- en verlies van werk. Vervolgens heb ik het tot mijn missie gemaakt anderen de weg naar zichzelf te helpen (her)vinden bij stress.
De laatste tijd ligt mijn focus meer op spreken over veerkracht en tegenslagen en de verkoop van mijn boek.

 

Steeds meer bedrijven zien de voordelen van yoga, meditatie en adem voor hun medewerkers om hen duurzaam inzetbaar te houden.
Intensieve ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie & Reiki hebben mij tijdens mijn herstel geholpen. Uiteraard was ook een gedragsverandering noodzakelijk om de worden wie ik ben.
Meditatie, yoga en adem zijn bewezen hulpmiddelen om meer veerkracht te krijgen, waardoor je beter kunt omgaan met de uitdagingen in je leven en op je werk. Het werkt effectief tegen uitval en vergroot je werkplezier!

 

De Krokodil Houding

Een van de oefeningen waar ik veel baat bij had was ‘De Krokodil Houding.’
Deze oefening is erg geschikt bij plotselinge angsten, maar ook bij het gevoel van controle verlies: tijdens mijn burn-out had ik hier veel last van. De krokodil houding word liggend op de buik uitgevoerd.

 

                   

Positie 1

Breng de armen naar voren en vouw ze in elkaar. Linkerhand op bovenarm rechts  en rechterhand op bovenarm links.

Positie 2

Ga op je buik liggen en leg het hoofd op de kruising van de onderarmen, sluit je ogen en ontspan.
Spreid de benen uit elkaar. De tenen wijzen naar buiten. De binnenkant van de voeten ligt plat op de grond. Probeer met zo veel mogelijk delen van het lichaam de grond te raken. Zorg voor een volledige ademhaling, waarbij ook het onderlichaam goed doorademt.

Ontspannend

De Krokodil houding werkt erg ontspannend en is ook goed voor mensen met een hoge bloeddruk. Je ontspant en ligt met je hoofd  boven het bekken. Dat is van groot belang bij een hoge bloeddruk.
Als je last hebt van je onderrug, werkt de Krokodil houding ook erg positief. Je laat de spanning in de onderrug los, waardoor deze de mogelijkheid heeft om te ontspannen. Een ander voordeel is dat je lengte in je ruggengraat maakt. Je houdt de rug recht en maakt ruimte tussen de ruggenwervels.
Deze houding heeft tevens een rustgevende werking bij angsten en paniekaanvallen en werkt slaap bevorderend.

 

Doe de oefening met ongeveer 10 ademhalingen of zo lang dat prettig voelt. Niet langer dan 10 minuten. Je voelt dat je lekker tot rust komt. Ga daarna in de foetushouding of ga op je rug liggen met je armen over de knieën en beweeg van links naar rechts terwijl je je armen  over de knieën houdt.

Succes!
Heb je n.a.v. deze oefening vragen? Je kunt mij altijd even bellen of het contactformulier invullen.

Note:
Leuk als je hieronder een reactie achterlaat hoe je deze oefening hebt ervaren.

 

Boek

Voordat ik het vergeet: Ben je op zoek naar inzichten, bewustwording of inspiratie? In mijn boek vind je veel tips en quotes die je helpen om stappen te zetten in je leven of werk. Tevens wijt ik een heel hoofdstuk aan mijn roots en ga ik met ‘De billen bloot’ in hoofdstuk 7. Daarnaast interview ik 3 mooie mensen met elk een persoonlijk verhaal.
In de bijlage vind je informatie over stress en signalen van stress voorzien van tips en quotes.

Je kunt het boek cadeau doen aan JEZELF of aan een ander. Bedrijven en instellingen schenken het boek aan hun medewerkers want gelukkige & vitale mensen maken gelukkige organisaties wat het bedrijfsrendement ten goede komt. Onlangs heeft het P-team 10 boeken besteld voor deelnemers aan een project.

Mijn boek is goed ontvangen en de recensies zijn positief. Ik ontvang zowel per mail als op social media lovende reviews. En een lezer verraste mij met een bericht op LinkedIn dat ze mijn boek op de literatuurlijst van haar afstudeerscriptie had gezet. Ook op mijn bestelpagina vind je onderaan mooie reacties van lezers, die mij ontroeren. Dankbaar om al die mooie reacties en dat terwijl ik veel last had van belemmerende overtuigingen.

Mijn boek is bij alle online winkels in Nederland, België en in Duitsland te bestellen.
Fysiek is het verkrijgbaar bij Bruna Muziekwijk – Almere en als het goed is ook bij Athenaeum Boekhandel Zuidoost in de Bijlmer en De nieuwe Boekhandel, Bos en Lommer in Amsterdam. En verkrijgbaar in Suriname.

Een gesigneerd exemplaar met een mooie tekst erbij, bestel je bij mij.

Bedankt voor het lezen. Delen is fijn.