Vanaf maandag 4 september is het Wereld Suïcide Preventie Week.

 

Tijdens deze week leven we samen toe naar zondag 10 september: World Suicide Prevention Day.
Praten over suïcidale gedachten is vaak moeilijk. Zó moeilijk, dat veel mensen worstelen in eenzaamheid tot ze uiteindelijk geen uitweg meer zien.
Ook ik heb tijdens mijn burn-out geworsteld met suïcidale gedachten en sprak hier niet over. Ook ik heb als alleenstaande werkende en studerende ouder te kampen gehad met eenzaamheid, financiële- en mentale stress en jarenlang moeten vechten voor mijn bestaansrecht, maar sprak er niet over.

18 jaar was ik, ongehuwd en moeder toen ik in 1972 naar Nederland verhuisde. Jarenlang werd ik geconfronteerd met veel onbegrip, vooroordeel, uitsluiting en bedekte discriminatie. Ik ontwikkelde een bewijsdrang en leerde leven met een masker op.
De druppel: Het plotselinge overlijden van mijn stiefmoeder na een stressvol leven. Ik raakte burn-out met angst en depressieve klachten.

Langzaam maar zeker raakte ik de grip op mijn leven kwijt.
Tijdens een wandeling langs het water bedacht ik wat een bevrijding het zou zijn om het water in te springen en alle verdriet achter mij te laten. Deze gedachte maakte mij nog depressiever. Hoe was het mogelijk dat ik zo diep was gezonken? Waar was mijn verantwoordelijkheidsgevoel gebleven?

Volledig in paniek liep ik terug naar huis terwijl ik inwendig bad: ‘Heer als dit mijn pad is, help me dan!’
Thuisgekomen liep ik zonder erbij na te denken naar mijn salontafel en sloeg de daklozenkrant open. Vol verwondering las en herlas ik het volgende citaat:
‘Ik was ongelukkig omdat ik geen schoenen had, totdat ik iemand zag die geen voeten had.’
Dit citaat was mijn redding! Het bracht een mindshift bij mij teweeg🙏🏾
Toch duurde het nog jaren voordat ik hier openhartig over durfde te schrijven en te praten, uit voorzorg voor de ander. Suïcidale gedachten kennen geen leeftijd. Gelukkig kan ik het navertellen in mijn boek ‘Sterker uit je burn-out! – als je wilt worden WIE JE BENT.’

 

Campagne ‘Samen minder suïcide’

Toch was deelname aan de campagne ‘Samen minder suïcide’ een reuze stap uit mijn comfortzone, totdat ik las: dat er iedere dag in Nederland gemiddeld 5 mensen eenzaam en radeloos door zelfdoding sterven. In 2021 vonden er in totaal 1.861 zelfdodingen plaats. Bron: 113.
Ik dacht ook terug aan een bericht van een moeder hier op LinkedIn: ‘In 2012 pleegde mijn 23 jarige zoon suïcide, in 2018 mijn vader. Onze wereld veranderde voorgoed en zou nooit meer hetzelfde zijn.’

We leven in een snelle wereld van digitalisering, die zich kenmerkt door een hoge mate van onzekerheid en complexiteit. Een prestatiegerichte maatschappij, die steeds verder individualiseert en verhardt.
Hoe vaak zeg je een onbekende gedag? Hoe tof zou het zijn als de empathie en aandacht voor elkaar verbetert: OOG en OOR hebben voor elkaar.

Heb je na het lezen van dit bericht hulp nodig? bel 0800-0113 van 113 Zelfmoordpreventie: durf te praten.

 

Boek

Ben je op zoek naar inzichten, bewustwording of inspiratie? In mijn boek vind je veel tips en quotes die je helpen om stappen te zetten in je leven of werk. Tevens wijt ik een heel hoofdstuk aan mijn roots en ga ik met ‘De billen bloot’ in hoofdstuk 7. Daarnaast interview ik 3 mooie mensen met elk een persoonlijk verhaal.

Je kunt het boek cadeau doen aan JEZELF of aan een ander. Bedrijven en instellingen schenken het boek aan hun medewerkers want gelukkige & vitale mensen maken gelukkige organisaties wat het bedrijfsrendement ten goede komt. Onlangs heeft het P-team 10 boeken besteld voor deelnemers aan een project.

Mijn boek is goed ontvangen en de recensies zijn positief. Ik ontvang zowel per mail als op social media lovende reviews. En een lezer verraste mij met een bericht op LinkedIn dat ze mijn boek op de literatuurlijst van haar afstudeerscriptie had gezet. Ook op mijn bestelpagina vind je onderaan mooie reacties van lezers, die mij ontroeren. Dankbaar om al die mooie reacties en dat terwijl ik veel last had van belemmerende overtuigingen.

Mijn boek is bij alle online winkels in Nederland, België en in Duitsland te bestellen.
Fysiek is het verkrijgbaar bij Bruna Muziekwijk – Almere en als het goed is ook bij Athenaeum Boekhandel Zuidoost in de Bijlmer en De nieuwe Boekhandel, Bos en Lommer in Amsterdam.

Voor Suriname mail je naar: bestelmedewerkerbuitenland@vaco.sr

Een gesigneerd exemplaar met een mooie tekst erbij, bestel je bij mij.

Bedankt voor het lezen. Delen is fijn.