Jaren geleden zag ik op een kunstmarkt een lijstje met daarin een foto van een Surinaamse vrouw en daarboven de tekst: UMA NO ABI FADON: Een vrouw is niet klein te krijgen. De melancholische uitdrukking van de vrouw en de tekst, raakten mij diep. Ik herkende mezelf hierin: Een leven van ups, maar vooral van veel downs om uiteindelijk na een stevige  burn-out  te worden WIE IK BEN.

 

Difference4you, 17 jaar

17 juli bestond mijn bedrijf, Difference4you, 17 jaar. Mijn plan was mezelf te trakteren op een dagje Haarlem, waar ik sinds mijn komst naar Nederland in 1972: Ik was toen 18, 18 jaar heb gewoond.
Uiteindelijk heb ik besloten mijn leven vanaf mijn komst naar Nederland de revue te laten passeren. De mooie en minder mooie momenten te vieren. Hoe heb ik  die overleefd? Waar sta ik nu?

Het waren zware, maar ook verdrietige tijden van financieel en mentaal overleven in een maatschappij waar ik als ongehuwde, jonge moeder niet voldeed aan de sociale norm. Ik kreeg te kampen met veel onbegrip, uitsluiting en verkapte discriminatie. Maar ik was strijdbaar, leerde leven met een masker op en ging via uitzendbureaus werken waar slechts gekeken werd naar motivatie en inzetbaarheid.

Mijn leergierigheid, creativiteit, positieve instelling en de bereidheid om in mezelf te investeren waren mijn ankers. Vaak kreeg ik van mijn omgeving te horen dat ik ambitieus was, een streber. Ik wist wel beter: ik was bereid te investeren in financiële onafhankelijkheid.

 

Ondernemen

Op mijn 53ste had ik voor het eerst drie maanden lang geen werk en schaamde mij daar eigenlijk voor.
‘Weet je wel waar je aan begint?’, ‘Wat voor zekerheid heb je nou?’ ‘Je bent al 53!’ ‘Wat nou als je het niet redt!’
Deze reacties kreeg ik toen ik besloot vanuit mijn WW-uitkering fulltime te ondernemen. Het enige dat ik meenam was mijn WW-uitkering als financiële back-up, geen partner op wie ik kon terugvallen, een behoorlijke dosis lef, mijn uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van leven, loopbaan, re-integratie en jobcoaching.
Doorslaggevend voor mijn inschrijving bij de KvK op 17 juli 2006 was het gesprek dat ik een keer met mijn vader had over leven en dood. Hij zei toen iets opmerkelijks: ‘De enige zekerheid die je hebt, is dat je doodgaat!’

Ik had vrij snel een mantelovereenkomst & jobcoach licentie met het UWV. Daarnaast begeleidde als ambulante begeleider mensen met een Persoonsgebonden Budget.
Mijn bedrijf was booming, ik huurde ruimte, nam personeel aan en maakte lange dagen, omdat ik naast werkgever ook meewerkend coach was. Hoewel ik een goede omzet draaide kreeg ik geen bedrijfslening.
Reden: geen koopwoning of partner als back-up.

 

Burn-out

Mijn ideaalbeeld was een samenwerkingspartner met een eigen orderportefeuille, een eigen financiële balans en samen door te gaan als vof. Ik wilde op voet van gelijkwaardigheid samenwerken en de financiële risico’s en winsten samen delen. Helaas wilden de kandidaten die ik ontmoette alleen als freelancer voor mij werken.
Gaandeweg kreeg ik als kleine zelfstandige te kampen met de grillige onberekenbaarheid en eisen van de opdrachtgevers in mijn branche. Dit ging gepaard met heel veel stress.
De druppel? Het plotselinge overlijden van mijn stiefmoeder met wie ik een sterke band had.

Als ik mensen hoor zeggen ‘Mijn burn-out was het beste wat mij is overkomen,’ krijg ik tranen in mijn ogen en denk dan bij mezelf: ‘Mijn burn-out was zonder twijfel één van de leerzaamste momenten uit mijn leven. Het was zowel fysiek als mentaal pijnlijk en mijn suïcidale gedachten waren bijzonder confronterend. Soms heb je duisternis nodig om te leren het licht in jezelf te laten schijnen, te worden WIE JE ECHT BENT.’

 

Keuzes

Het allerbelangrijkste dat mijn burn-out mij heeft gebracht is: een leven in VERBINDING MET MEZELF.  Innerlijk vrij zijn. Je krijgt het niet cadeau. Je hebt er veel energie, doorzettingsvermogen, lef, vertrouwen en soms hulp bij nodig om je bestaansrecht  op te eisen. Grenzen stellen, afscheid nemen van mensen en samenwerkingsverbanden die niet meer werkten. Ook al had dit drastische financiële gevolgen. Hoe? Dat vertel ik in mijn boek.

De laatste tijd ligt mijn focus meer op spreken en dagvoorzitter, waar ik het heb over omgaan met tegenslagen, mindset, veerkracht en persoonlijk leiderschap.

 

Boek

Voordat ik het vergeet: Ben je op zoek naar inzichten, bewustwording of inspiratie? In mijn boek vind je veel tips en quotes die je helpen om stappen te zetten in je leven of werk. Tevens wijt ik een heel hoofdstuk aan mijn roots en ga ik met ‘De billen bloot’ in hoofdstuk 7. Daarnaast interview ik 3 mooie mensen met elk een persoonlijk verhaal.

Je kunt het boek cadeau doen aan JEZELF of aan een ander. Bedrijven en instellingen schenken het boek aan hun medewerkers want gelukkige & vitale mensen maken gelukkige organisaties wat het bedrijfsrendement ten goede komt. Onlangs heeft het P-team 10 boeken besteld voor deelnemers aan een project.

Mijn boek is goed ontvangen en de recensies zijn positief. Ik ontvang zowel per mail als op social media lovende reviews. En een lezer verraste mij met een bericht op LinkedIn dat ze mijn boek op de literatuurlijst van haar afstudeerscriptie had gezet. Ook op mijn bestelpagina vind je onderaan mooie reacties van lezers, die mij ontroeren. Dankbaar om al die mooie reacties en dat terwijl ik veel last had van belemmerende overtuigingen.

Mijn boek is bij alle online winkels in Nederland, België en in Duitsland te bestellen.
Fysiek is het verkrijgbaar bij Bruna Muziekwijk – Almere en als het goed is ook bij Athenaeum Boekhandel Zuidoost in de Bijlmer en De nieuwe Boekhandel, Bos en Lommer in Amsterdam. En verkrijgbaar in Suriname.

Een gesigneerd exemplaar met een mooie tekst erbij, bestel je bij mij.

De reacties en comments op deze blog waren zowel op LinkedIn als op Facebook empowerend.

Bedankt voor het lezen. Delen is fijn.

Share