Deze grondhouding heeft mij bij mijn komst naar Nederland in 1972 enorm geholpen, maar ook tijdens ingrijpende gebeurtenissen daarna.
Ik was 18, ongehuwd en moeder toen ik naar Nederland verhuisde. Jarenlang werd ik geconfronteerd met veel onbegrip, vooroordelen en uitsluiting vanwege mijn afkomst en persoonlijke situatie, maar ik heb me niet klein laten krijgen.

Wat dat betreft past die Surinaamse odo (Surinaamse gezegde), gezongen door Jeangu Macrooy tijdens het Eurovisie Songfestival, precies bij mij: ‘Yu no man broko mi, mi na afu sensi.’
Ook al ben ik maar een halve cent, je kan me niet breken.

Vrij vertaald: ‘Ik ben niet kapot te krijgen, ook al denk je dat ik minderwaardig ben.
Bron: NRC – Nina Jurna.

Was het makkelijk? NEUHHHH

Wat mij vooral heeft geholpen is de rebel in mij gecombineerd met mijn out of the box denken, proactieve houding, positieve instelling en mijn leergierigheid. Daarbovenop mijn bereidheid de regie en verantwoordelijkheid over mijn leven te nemen door te investeren in mijn persoonlijke ontwikkeling. Want ik wilde vooral financieel onafhankelijk en economisch zelfstandig zijn.

 

Het roer om op mijn 53ste

Voordat ik je ga vertellen waarom ik zo zit te shinen op de foto, neem ik je mee naar juli 2006.

Ondanks goedbedoelde adviezen van mijn omgeving zoals: ‘Weet je wel waar je aan begint?’,
‘Wat voor zekerheid heb je nou?’ en ‘Je bent al 53!’ besloot ik op 17 juli 2006 vanuit mijn WW-uitkering al mijn kennis en kunde op het gebied van coaching, re-integratie en loopbaan samen te bundelen en als zelfstandige verder te gaan.

Met inzet van mijn eigen levenslessen jou helpen het vuur🔥 in je leven, werk of business (weer) aan te wakkeren, zodat je weer gaat stralen. En dit allemaal naar eigen inzicht met een flexibele invulling, op voet van gelijkwaardigheid en in samenspraak met jou. Waarden die ik had gemist tijdens mijn werk in loondienst. De enige financiële back-up die ik had was mijn WW-uitkering.

Mijn bedrijf groeide en groeide. Binnen een half jaar nam ik afscheid van mijn WW-uitkering.
Ik had een mantelovereenkomst met het UWV, een jobcoach licentie voor bepaalde tijd en een overeenkomst met het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg).

 

Omwisseling

Op advies van mijn toenmalige boekhouder wisselde ik na drie jaar van eenmanszaak naar een rechtspersoon, nam personeel in dienst en huurde een bedrijfspand. Overzetting naar een rechtspersoon had tevens als voordeel dat mijn jobcoach licentie werd omgezet naar onbepaalde tijd.

Hoewel de ontwikkelingen op zakelijk gebied positief waren, merkte ik dat ik ontzettend moest wennen aan deze nieuwe situatie.
Ik merkte dat mijn hoge arbeidsethos, mijn perfectionisme en te groot verantwoordelijkheidsgevoel mij in de weg stonden door de verschillende rollen die ik nu had: ik was directeur-grootaandeelhouder, allround manager, werkgever en meewerkend coach.
Maar waar ik vooral veel last van had was financiële stress. Waar ik voorheen ‘spelenderwijs’ in mijn eentje bijna twee ton omzet draaide, voelde ik nu de druk om te presteren.

Mijn ideaalbeeld was een samenwerkingspartner met een eigen orderportefeuille en een eigen financiële balans: die samenvoegen tot een hernieuwd financieel huishouden en samen door te gaan als vof. Helaas wilden de kandidaten als freelancer voor mij werken en daar was ik niet naar op zoek. Ik wilde op voet van gelijkwaardigheid samenwerken en de financiële risico’s en winsten samen delen.
Voordat ik het door had, had mijn bedrijf mijn leven van mij overgenomen. Daarbij kwam ook nog de grillige onberekenbaarheid van één van mijn grootste opdrachtgevers waarbij bepaalde eisen werden opgelegd om de mantelovereenkomst en jobcoach licentie te behouden wat ook veel stress gaf.
Een bedrijfslening kreeg ik niet als alleenstaande en ik had ook geen onderpand (een koophuis).

 

De bekende druppel

Het plotselinge overlijden van mijn stiefmoeder was de bekende druppel. Ik raakte burn-out en had last van angst- en depressieve klachten en suïcidale gedachten. Je moet soms keihard vallen om te kunnen groeien. Een burn-out wil je altijd iets vertellen. Het geeft je de kans om te luisteren naar je innerlijke wijsheid, in contact te komen met jezelf. Een burn-out is geen teken van zwakte, maar van persoonlijke groei op weg naar authenticiteit.

Mijn burn-out was bijzonder heftig en de financiële gevolgen enorm vanwege de keuzes die ik maakte op mijn pad naar persoonlijk leiderschap. Ik had geleerd van het verleden en wilde geen besluiten meer nemen waar ik niet volledig achter kon staan ook al waren de financiële gevolgen op termijn desastreus.
Persoonlijk leiderschap betekent echter ook je kwetsbaar durven opstellen, over je schaduw heen stappen en hulp durven vragen als je het alleen niet meer redt.

 

Met ‘de billen bloot’

We zijn gauw geneigd ons in een slachtofferrol te wentelen. Daarin te blijven hangen en met de vinger te wijzen. Ook ik voelde mij slachtoffer toen mijn bedrijf op enig moment in financiële crisis verkeerde en ik voor de keuze stond financiële ondersteuning aan te vragen bij het ZLF (Zelfstandigen Loket). Met de vinger wijzen naar een ander en in je slachtofferrol blijven hangen heeft echter geen enkele zin. Je bent je eigen regisseur van je leven.

Een keuze maken wanneer je een ingrijpende situatie meemaakt, gaat vaak gepaard met onzekerheid, pijn verdriet, twijfel, angst, frustratie, schaamte, machteloosheid en soms boosheid. Dat heb ik zelf ook ervaren.

Het vreselijkste vond ik om met de “de billen bloot’ te gaan toen mijn bedrijf vanaf de start werd doorgelicht, inclusief mijn privé situatie. Hoewel ik wist dat Difference4you in de kern levensvatbaar was, was ik afhankelijk van het Bbz-rapport (Besluit bijstandsverlening zelfstandigen) van de bedrijfsadviseur.
Het voelde als een pleister op de wonde van mijn ego toen de bijstand werd toegekend, nadat bleek dat mijn bedrijf levensvatbaar was. De uitkering was bedoeld als levensonderhoud, zodat ik al mijn focus kon leggen op de continuïteit van mijn bedrijf. In totaal heb ik 18 maanden bijstand ontvangen. Deels in de vorm van een renteloze geldlening. Deels ‘om niet. De uitkeringen liepen telkens voor een half jaar. Structurele voortgangsonderzoeken waren onderdeel van dit proces. Bij een verlenging kwam weer de hele papiermolen van bewijslast op gang, wat veel impact had op mijn gevoel van eigenwaarde. Mijn geloof, spirituele levenswijze en mijn grondhouding hielden mij staande.

 

Dankbaar

Ik ben Jermaine, mijn zoon en Damy Mungra, mijn boekhouder eeuwig dankbaar dat ze mij zoveel uit handen hebben genomen.
Naast alle ondersteunende werkzaamheden was Jermaine mijn contactpersoon naar het ZLF toe: hij zorgde voor alle financiële input en overige informatie. Damy vergezelde mij kosteloos naar al mijn afspraken met het ZLF, en maakte notities. Daarnaast was hij mijn gemachtigde gedurende dit hele proces.
Tijdens de gesprekken drong niets tot mij door. Ik hoorde alles in tranen aan en werd overspoeld door verdriet. Ik had slechts energie voor mijn cliënten, mezelf en mijn bedrijf. Meer kon ik mentaal niet opbrengen.
Mijn hoogste doel was: mijn bedrijf, mijn kindje redden.

*Wat je hierboven leest zijn overigens onderdelen uit mijn boek, dat deels autobiografisch is en deels bestaat uit tips, zelfreflectie en opbouwende quotes om je te helpen stappen te zetten.

 

She believed she should, she believed she could, so she did!

Alle redenen om te schaterlachen want dankzij het feit dat ik 5 jaar geleden mijn ego opzij kon zetten en over mijn schaamte heen kon stappen zit ik hier samen met Jermaine  te shinen.
Te genieten van een overheerlijke proeverij bij restaurant Madame Jeannette want Difference4you bestaat 15 jaar: dubbel feest dus!

Tip

Wees altijd bereid naar jezelf te kijken en te leren. Want alles wat je meemaakt in je leven heeft als doel om je als mens te laten groeien. Zie de obstakels in je leven daarom als een kans om jezelf naar een hoger niveau te tillen.

Besef: Je hebt altijd een keuze onder welke omstandigheden dan ook. Sommige situaties overkomen je, maar je hebt ALTIJD een keuze HOE daarmee om te gaan.

Weet: Een burn-out is geen schande, je bent écht geen loser. Burn-out is een wake-up call.
Het kan iedereen overkomen en dat geldt ook voor het hebben van schulden. Het is écht geen eigen schuld, dikke bult!

Deel je gedachten met mensen die je vertrouwt, je respecteren en serieus nemen. Schakel tijdig professionele hulp in: je kunt het!!

 

Bedankt voor het lezen. Delen is fijn.
Heb je na het lezen vragen? Neem dan gerust contact met mij op.
Een reactie achterlaten? Heel graag.

 

Over de auteur

Regina van Amson (1953) is een ervaren work-life balance expert, Register loopbaan professional, Noloc gecertificeerd en authentiek spreker. Vanuit haar bedrijf Difference4you helpt ze al jaren mensen succesvol met stress- en burn-outklachten, maar ook mensen die iets in hun leven willen veranderen. Ze is de auteur van ‘Sterker uit je burn-out! – Als je wilt worden WIE JE BENT.’
Het boek is in Nederland bij alle online boekhandels verkrijgbaar. Bij de bibliotheek , zowel lokaal als online bij Bruna, Muziekwijk – Almere en bij boekhandel Stumpel in Almere en in Suriname bij boekhandel Vaco.
Een gesigneerd exemplaar bestel je bij de auteur.