80% van alle ziektes zijn gerelateerd aan stress, direct of indirect.

 

Ontspanningsmassage

Massage is een oude en geliefde methode om pijn te bestrijden en spieren te laten ontspannen. Het heeft zowel lichamelijk als geestelijk een positieve invloed. Ontspanningsmassage bestaat uit een combinatie van aanraken, wrijven, drukken, kloppen en kneden.

Je kunt ervoor kiezen om je regelmatig te laten masseren door een masseur. Masseur is een vrij beroep en heeft dus geen beschermde titel. Dit betekent dat iedereen die dat zou willen zijn eigen massagepraktijk kan openen en masseur kan worden.
Mijn advies: Kies voor een professioneel en erkend masseur, die bij een beroepsvereniging is aangesloten.
Onder handen van een masseur geef je je over, je leert je ontspannen en je stressniveau verlaagt. Soms gebeurt dit met zachte meditatieve muziek op de achtergrond en wierook.

Massage en aanraking zorgen voor de aanmaak van hormoonachtige stoffen, zoals: oxytocine, dopamine en endorfine. “Endorfine is het snelst werkende anti-stress hormoon. Het kalmeert het zenuwstelsel op minder dan 5 seconden. Dit heeft tot gevolg dat mensen met een verzwakte endorfine werking problemen ondervinden met het loslaten en verwerken van stress, prikkels en emoties”. Deze stoffen geven jou een fijn gevoel en laten het stressniveau in jouw lichaam dalen.

Ontspanningsmassage stimuleert ook de doorbloeding van de weefsels, voert afvalstoffen af en verbetert de stofwisseling van de spieren. Een krachtige massage kan versterken en langdurig ontspannen. Na een massage zitten mensen beter in hun vel en herstelt het lichaam sneller van overbelasting.

 

Ik heb 3 simpele tips voor je.

Je kunt er ook voor kiezen jezelf regelmatig te masseren. Door jezelf te masseren en met aandacht aan te raken, leer je je lichaam beter kennen.
Voordeel: je kunt het elk ogenblik toepassen. Neem wel je tijd hiervoor en zorg ervoor dat je alles wat afleidt wegdoet. Zoals je telefoon. Rafel niets af. Even tijd voor JOU!! Me time.

Doe het eventueel met zachte muziek op de achtergrond, een kaarsje, wierook. Kies wat prettig voelt voor jou. Als het maar geen harde muziek is want dat leidt af en geeft jou niet het ontspannen gevoel en dat is juist wat je wilt bereiken. Denk erom: Oefening baart kunst. Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd.

Sluit je ogen: adem een aantal keren goed in en uit. Concentreer je op je ademhaling. Doe alle oefeningen met gesloten ogen.

 

De hoofdmassage

  • Klop zachtjes maar wel voelbaar met je vingertoppen op je schedeldak.
  • Masseer daarna met je vingertoppen je slapen. Maak kleine cirkeltjes.
  • Vervolgens je hoofdhuid. Geef druk wat prettig aanvoelt.
  • Breng je beide handen naar beide oren en masseer je oren.


De voetmassage

Je plaatst een tennisbal/stuiterbal op de grond. Je zet je blotevoet op de bal en beweeg je voet van voor naar achteren. Op een pijnlijke plek maak je kleine cirkeltjes. Dit kan zowel staand als zittend op een stoel.

Je kunt er ook voor kiezen, de tenen van je voet één voor één lekker te masseren en vervolgens je hele voet in je handen te nemen en te masseren.

 

De buikmassage

  1. Ga op je rug liggen en leg één handpalm op je buik. Maak dan met je vlakke vingers een kleine, cirkelvormige beweging rond je navel in wijzerzin. Zachtjes beginnen, geleidelijk steviger masseren.
  2. Leg je ene hand bovenop de andere en maak grotere cirkels met je handpalmen, zodat je volledige buik aan bod komt. Je mag vrij stevig masseren en genoeg druk uitoefenen, zolang je maar de wijzers van de klok – en zo de richting van je dikke darm – volgt.
  3. Maak zachte kneedbewegingen met je vingers over je hele buik. Til de huid op om die wat los te maken en wissel daarbij je handen om en om af.

Voor een goede ontspanningsmassage ben je per serie ongeveer 15 minuten bezig. In het begin iets langer.
Lees de tekst van tevoren goed door.
Sta na de massage nooit meteen op. Neem je tijd om terug in het hier en nu te komen en drink een glas water na afloop.

Succes!
Heb je vragen? Je kunt mij altijd even bellen of het contactformulier invullen.

Note:
Leuk als je hieronder een reactie achterlaat hoe je de ontspanningsmassages hebt ervaren.

 

Boek

Voordat ik het vergeet: Ben je op zoek naar inzichten, bewustwording of inspiratie? In mijn boek vind je veel tips en quotes die je helpen om stappen te zetten in je leven of werk. Tevens wijt ik een heel hoofdstuk aan mijn roots en ga ik met ‘De billen bloot’ in hoofdstuk 7. Daarnaast interview ik 3 mooie mensen met elk een persoonlijk verhaal.
In de bijlage vind je informatie over stress en signalen van stress voorzien van tips en quotes.

Je kunt het boek cadeau doen aan JEZELF of aan een ander. Bedrijven en instellingen schenken het boek aan hun medewerkers want gelukkige & vitale mensen maken gelukkige organisaties wat het bedrijfsrendement ten goede komt. Onlangs heeft het P-team 10 boeken besteld voor deelnemers aan een project.

Mijn boek is goed ontvangen en de recensies zijn positief. Ik ontvang zowel per mail als op social media lovende reviews. En een lezer verraste mij met een bericht op LinkedIn dat ze mijn boek op de literatuurlijst van haar afstudeerscriptie had gezet. Ook op mijn bestelpagina vind je onderaan mooie reacties van lezers, die mij ontroeren. Dankbaar om al die mooie reacties en dat terwijl ik veel last had van belemmerende overtuigingen.

Mijn boek is bij alle online winkels in Nederland, België en in Duitsland te bestellen.
Fysiek is het verkrijgbaar bij Bruna Muziekwijk – Almere en als het goed is ook bij Athenaeum Boekhandel Zuidoost in de Bijlmer en De nieuwe Boekhandel, Bos en Lommer in Amsterdam. En verkrijgbaar in Suriname.

Een gesigneerd exemplaar met een mooie tekst erbij, bestel je bij mij.

Bedankt voor het lezen. Delen is fijn.