Vanuit de verte zie ik haar zitten op de stoep. De knieën opgetrokken, een tengere vrouw met een hoofddoek op, wapperend met een krant in haar hand.
Ze straalt een bepaalde sereniteit, maar ook kracht uit terwijl ze rondkijkt.
Als ik dichterbij kom zie ik smoezelige kleding, blote voeten en rauwe nagels. Ze kijkt me vriendelijk aan zonder iets te zeggen.

 

De daklozenkrant

Ik ga op mijn hurken bij haar zitten en zie dat ze de Z! krant in haar hand heeft.  De daklozenkrant maakt altijd emoties bij mij los. Ik denk dan terug aan de meest donkere periode in mijn leven: Een periode waarbij een tekst in deze krant van grote betekenis is geweest dat ik nog leef😇

Ik vertel haar dat ik  slechts 50 cent aan contanten bij mij heb, maar wel wat eten en drinken of ze dat wil hebben. Ze lacht blij en zegt: ThankU.
Ik haal een bakje heri heri uit mijn tas, doe het open terwijl ik haar vertel dat het gerecht stamt uit de slavernij in Suriname. Het bestaat uit gekookte zoete aardappel, cassave, gele en groene banaan, pittige gezouten vis (bakkeljauw) en een ei als garnering en dat in deze schaal paarse zoete aardappel is toegevoegd.
Ze kijkt me stralend aan en zegt weer: ThankU en begint vervolgens met haar handen te eten terwijl ze op en neer met haar lichaam beweegt en me telkens glunderend aankijkt. Ik vraag haar of ze een blikje Fernandes en wat tissues wil. Zei: ThankU.

 

Een warme tinteling

Plotseling voel ik een warme tinteling door mijn hele lijf. Het lijkt wel of ik licht uitstraal. Verbaasd kijk ik om me heen en zie een aantal voorbijgangers belangstellend kijken. Stamelend vertel ik haar dat ik eigenlijk op weg was naar het station en ze knikt. Ik overhandig haar de 50 cent. Zij weer: ThankU. Als ik opsta voel ik intens geluk van binnenuit opborrelen en voel mij als een kind zo blij als ik richting Den Haag Centraal loop en ze naar mij blijft zwaaien.

In de intercity richting Almere besluit ik Emelia te bellen en haar te vertellen wat mij is overkomen. De kennismaking was ook zo bijzonder verlopen: Op 1 juli zou ik Ronald Etman tijdens de Keti Koti viering in het PAARD in Den Haag mijn boek overhandigen. Ronald is de jongste van de 3 personen die ik voor mijn boek heb geïnterviewd. Hij is 19 als hij van dichtbij ziet hoe zijn vader overlijdt aan longkanker. Hij kan het verlies van zijn vader maar moeilijk verwerken, komt in contact met het criminele circuit en raakt in detentie. Meer kun je lezen in mijn boek.

Toen ik in het PAARD een bakje Free Heri Heri had besteld en een vervolgens naar een tafeltje liep nodigde Emelia mij uit om bij haar te komen zitten. Vervolgens zijn we de hele dag met elkaar opgetrokken. Ze woont in Den Haag en we hebben nog steeds contact met elkaar🙏🏾
Emelia: Kennelijk was het voorbestemd dat jij als enige van ons beiden bij vertrek een extra bordje Free Heri Heri for All meekreeg toen je erom vroeg. Ik kreeg niets, haha.

Wanneer heb jij voor het laatst een toffe ervaring gehad?
Lobi ❤️

 

Boek

Voordat ik het vergeet: Ben je op zoek naar inzichten, bewustwording of inspiratie? In mijn boek vind je veel tips en quotes die je helpen om stappen te zetten in je leven of werk. Tevens wijt ik een heel hoofdstuk aan mijn roots en ga ik met ‘De billen bloot’ in hoofdstuk 7. Daarnaast interview ik 3 mooie mensen met elk een persoonlijk verhaal.

Je kunt het boek cadeau doen aan JEZELF of aan een ander. Bedrijven en instellingen schenken het boek aan hun medewerkers want gelukkige & vitale mensen maken gelukkige organisaties wat het bedrijfsrendement ten goede komt. Onlangs heeft het P-team 10 boeken besteld voor deelnemers aan een project.

Mijn boek is goed ontvangen en de recensies zijn positief. Ik ontvang zowel per mail als op social media lovende reviews. En een lezer verraste mij met een bericht op LinkedIn dat ze mijn boek op de literatuurlijst van haar afstudeerscriptie had gezet. Ook op mijn bestelpagina vind je onderaan mooie reacties van lezers, die mij ontroeren. Dankbaar om al die mooie reacties en dat terwijl ik veel last had van belemmerende overtuigingen.

Mijn boek is bij alle online winkels in Nederland, België en in Duitsland te bestellen.
Fysiek is het verkrijgbaar bij Bruna Muziekwijk – Almere en als het goed is ook bij Athenaeum Boekhandel Zuidoost in de Bijlmer en De nieuwe Boekhandel, Bos en Lommer in Amsterdam.

Voor Suriname Stichting Boekenportaal Suriname. 

Een gesigneerd exemplaar met een mooie tekst erbij, bestel je bij mij.

Bedankt voor het lezen. Delen is fijn.