Sommige ervaringen laten diepe wonden achter, ook al is de pijn door de jaren heen veel zachter geworden, omdat je een persoonlijke groei hebt doorgemaakt.
Toen de jongeman in die witte T-shirt deze opmerking maakte: Het gaat niet om de kleur, maar om de smaak?
Kreeg ik een flashback naar 1972 vergezeld van allerlei ervaringen van onbegrip tot aan uitsluiting, verkapte discriminatie, verdriet, boosheid, jarenlang financieel en mentaal overleven: Ik was 18 en voldeed als ongehuwde jonge moeder niet aan de sociale norm.

Terwijl deze pijnlijke ervaringen opborrelden kwam er in a split second een soort van blijdschap omhoog afgewisseld met innerlijke rust.
Ik keek de jongeman aan en vroeg grijnzend naar zijn naam terwijl ik mijn smartphone pakte en vroeg of ik een foto van hem mocht maken.

Hij verbaasd: ‘Chelton.’
Ik: ‘Wat een bijzondere naam. Dankjewel voor jouw wijze woorden. Wat zou de wereld toch veel mooier zijn als iedereen zo dacht.’
Op de één of andere manier snapte deze ‘oude ziel’ kennelijk wat ik bedoelde want hij gaf me een duim vergezeld van een ‘smile.’

 

Keti Koti

Wat was het geval?
De maand juni staat in het teken van Keti Koti: Het is precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd beëindigd. In Almere is er nog iets bijzonders aan de hand waardoor er wekelijks festiviteiten plaatsvinden. Er komt op 30 juni a.s. een groot slavernij monument op het Mandelaplein als herdenking van de Nederlandse trans-Atlantische slavernij.

Gistermiddag reed ik rond 14:00uur naar Almere Haven waar er al vanaf 10:00 uur activiteiten plaatsvonden. Bij de stand waar Chelton Surinaamse schaafijs verkocht, liep het water mij in de mond bij het zien van de verschillende smaken siroop. Ik besloot voor een mix te kiezen die ik nooit eerder had gehad: Mango, ananas en gember. Toen ik zag dat de schaafijs nauwelijks kleur had, zei ik verbaasd: ‘Ik zie geen kleur.’
Chelton: ‘Het gaat toch niet om de kleur, maar om de smaak?’

 

Burn-out

Sinds mijn burn-out tracht ik externe invloeden geen controle meer over mijn gevoel te laten hebben. Dit ging niet zonder slag of stoot en vergt dagelijkse oefening. Als ik plotseling word overvallen door negatieve gevoelens, word ik een observator van mijn gevoelens en focus mij op mijn ademhaling terwijl ik in mezelf herhaal, dat het goed komt. Er ontstaat zo innerlijke rust: Negatieve gevoelens transformeren in positieve vibes.

Nadat ik Chelton had bedankt heb ik een ronde gemaakt op het pleintje, hier en daar even gezeten, genoten van optredens van Inheemsen tot aan gospel, kaseko, kawina, een 18-jarige rapper en foto’s gemaakt.

 

Kotomisi

Er was ook een kotomisi (een traditioneel kostuum van Surinaams-Creoolse vrouwen) show. Toen er gelegenheid was een dansje met deze vrouwen te doen heb ik die kans gepakt, ben zelfs met een aantal op de foto gegaan. Iets wat ik vóór mijn burn-out nooit zou durven vragen.

 

Reacties

Wat heb ik toffe reacties op deze blog gehad, zowel op LinkedIn, als op Facebook en Instagram.
Emotioneel werd ik van het commentaar van  Anneke Wilbers op LinkedIn. Dit is wat ze schrijft:

‘Hier laat je zo mooi een gesprek zien tussen twee wijze mensen Regina. Ik ken je al een beetje via je boek, herken daar ook verschillende dingen uit.
Toch raakt het me dat je dit schrijft:
Sinds mijn burn-out tracht ik externe invloeden geen controle meer over mijn gevoel te laten hebben. Dit ging niet zonder slag of stoot en vergt dagelijkse oefening.
Dit voel ik ook vaak. Het vergt dagelijkse aandacht om je/me goed te blijven voelen. Steeds weer de intentie neerzetten ‘hoe wil ik me vandaag voelen, wie wil ik zijn?’ Wie wil ik zijn zowel voor mezelf alsook in de wereld.’

 

Boek

Voordat ik het vergeet: Ben je op zoek naar inzichten, bewustwording of inspiratie? In mijn boek vind je veel tips en quotes die je helpen om stappen te zetten in je leven of werk. Tevens wijt ik een heel hoofdstuk aan mijn roots en ga ik met ‘De billen bloot’ in hoofdstuk 7. Daarnaast interview ik 3 mooie mensen met elk een persoonlijk verhaal.

Je kunt het boek cadeau doen aan JEZELF of aan een ander. Bedrijven en instellingen schenken het boek aan hun medewerkers want gelukkige & vitale mensen maken gelukkige organisaties wat het bedrijfsrendement ten goede komt. Onlangs heeft het P-team 10 boeken besteld voor deelnemers aan een project.

Mijn boek is goed ontvangen en de recensies zijn positief. Ik ontvang zowel per mail als op social media lovende reviews. En een lezer verraste mij met een bericht op LinkedIn dat ze mijn boek op de literatuurlijst van haar afstudeerscriptie had gezet. Ook op mijn bestelpagina vind je onderaan mooie reacties van lezers, die mij ontroeren. Dankbaar om al die mooie reacties en dat terwijl ik veel last had van belemmerende overtuigingen.

Mijn boek is bij alle online winkels in Nederland, België en in Duitsland te bestellen.
Fysiek is het verkrijgbaar bij Bruna Muziekwijk – Almere en als het goed is ook bij Athenaeum Boekhandel Zuidoost in de Bijlmer en De nieuwe Boekhandel, Bos en Lommer in Amsterdam. En verkrijgbaar in Suriname.

Een gesigneerd exemplaar met een mooie tekst erbij, bestel je bij mij.

Bedankt voor het lezen. Delen is fijn.