Vandaag 4 oktober, de laatste dag van de Week tegen Eenzaamheid, blik ik terug naar 1972.

 

Fragment uit mijn boek

Ik was 18 jaar ongehuwd en moeder toen ik naar Nederland verhuisde. Ik vond vrij snel een baan bij een overheidsinstelling. Mijn blijdschap werd al snel getemperd, toen ik vertelde dat ik een dochtertje had, maar gekozen had voor alleenstaand ouderschap.
Hier in Nederland doe je afstand van je kind. Ik wist niet wat ik hoorde! Hoezo? Afstand van je kind? Je bloedeigen kind, die je negen maanden in je buik had gedragen?

Vanaf die dag voelde ik me ongewenst. Het begon al bij binnenkomst: dan zag ik ze smoezen. Ik werd op allerlei manieren buitengesloten. Er werden opmerkingen gemaakt over mijn Surinaamse accent. Soms werd er opzettelijk informatie achtergehouden waardoor ik fouten maakte. Na een jaar trok ik het niet meer en nam ontslag.
Ik werd  geregeld opgeroepen voor een sollicitatiegesprek: Kennelijk vanwege mijn vrij Nederlandse naam ‘Van Amson.’ Vaak zag ik een verbaasde blik en kreeg ik de opmerking dat ik voor iemand die niet in Nederland was geboren bijzonder goed Nederlands sprak en schreef! Toch werd ik structureel afgewezen.
Ik besloot mijn  Surinaamse roots nog meer te omarmen en Nederland te zien als ook mijn thuis. Maar wat heb ik mij jarenlang eenzaam gevoeld.

 

Uitzendbureaus

Via uitzendbureaus kon ik aan de slag en volgde opleidingen in de avonduren. Werken via uzbs gaf mij op den duur een negatief imago. Waar ik voorheen door vooroordelen niet aan een vaste baan kwam, werd ik nu geconfronteerd met een nieuwe term. Ik was een jobhopper: ik zou mij wel snel vervelen in een vaste baan.
Een ander nadeel was dat uzw bestond uit ondersteuning bij pieken of ziektevervanging. Als er geen uzw was, was ik aangewezen op een uitkering waaraan de nodige formaliteiten van weken aan vooraf gingen. Het was financieel en mentaal overleven.

Mijn leergierigheid, positieve instelling en de bereidheid in mezelf te investeren waren mijn ankers. Vaak kreeg ik van mijn omgeving te horen: ‘Je bent ambitieus, een streber!’
Ik wist wel beter: ik was bereid te investeren in financiële onafhankelijkheid want als eenoudergezin hebben we zeker ook armoede gekend.

In mijn tijd leed je in stilte!
Eenzaamheid, schulden, armoede, dakloosheid, suïcidaliteit, pesten: Het kan iedereen overkomen! Toch zijn het nog steeds beladen onderwerpen! Daarom vind ik maatschappelijke initiatieven rondom mental health van toegevoegde waarde voor meer bewustwording, begrip en verbinding. Ik denk m.n. ook aan ondernemers /ZZP en de werkende armen, die een moeilijke tijd doormaken.

 

Maatschappelijke initiatieven

Gelukkig komen er steeds meer maatschappelijke initiatieven waardoor er meer openheid ontstaat in deze prestatiegerichte maatschappij, die steeds verder individualiseert. Een maatschappij waarin materiële succesverhalen hoogtij vieren en de prestatiedruk hoog is wat vooral gevolgen heeft op de jongeren. Een maatschappij waar iedereen die maar anders is bij voorbaat al wordt afgeschreven.

Daarnaast wordt langzamerhand duidelijk dat het tonen van je kwetsbaarheid geen teken is van zwakte maar van kracht waardoor het anderen aanzet zich ook te openen want wij zijn allemaal mensen uniek in ons soort, uniek in ons doen, denken en laten ongeacht leeftijd, afkomst, opleidingsniveau, huidskleur, geloof, cultuur en seksuele voorkeur.
Dit is in mijn ogen: Succes! Jouw kwetsbaarheid als kracht en die inzetten om anderen te helpen.

Op deze blog heb ik zowel op LinkedIn als op Facebook meevoelende reacties ontvangen.
Een reactie van Frank van de Ven op LinkedIn: Wat een mooie post Regina van Amson! Ik vind het heel naar om te lezen dat dit je allemaal overkomen is. Knap dat je er zo positief bent uitgekomen!

Een reactie van Ria Gielen op Facebook: ‘Jeetje ik heb dit gelezen met kippenvel en opstaande nekharen. Wat heb ik een RESPECT voor u.’

En als kers op de taart een bestelling van mijn boek door Yassin Lhaiba- de Jong, eigenaar Radiant, Transcultureel systeemtherapeut en relatietherapeut.
Dit is wat hij schrijft: Regina van Amson, ik  heb laatste periode veel cliënten met een burn-out en jouw boek lijkt mij een goede inspiratie om mee te werken. Ik zag de mooie recensies en ben benieuwd

 

Verlegen meisje

Terwijl ik dit deel krijg ik een flashback naar het kleine verlegen meisje waar nauwelijks een woord uitkwam. Een meisje dat soms visioenen zag, zich geen raad wist met haar hoogsensitiviteit en intuïtief vermogen: Ik heb dit meisje een stevige brasa gegeven. Wat heeft zij een enorme groei doorgemaakt.

Laten wij Oog en Oor hebben voor elkaar.

Boek

Voordat ik het vergeet: Ben je op zoek naar inzichten, bewustwording of inspiratie? In mijn boek vind je veel tips en quotes die je helpen om stappen te zetten in je leven of werk. Tevens wijt ik een heel hoofdstuk aan mijn roots en ga ik met ‘De billen bloot’ in hoofdstuk 7. Daarnaast interview ik 3 mooie mensen met elk een persoonlijk verhaal.

Je kunt het boek cadeau doen aan JEZELF of aan een ander. Bedrijven en instellingen schenken het boek aan hun medewerkers want gelukkige & vitale mensen maken gelukkige organisaties wat het bedrijfsrendement ten goede komt. Onlangs heeft het P-team 10 boeken besteld voor deelnemers aan een project.

Mijn boek is goed ontvangen en de recensies zijn positief. Ik ontvang zowel per mail als op social media lovende reviews. En een lezer verraste mij met een bericht op LinkedIn dat ze mijn boek op de literatuurlijst van haar afstudeerscriptie had gezet. Ook op mijn bestelpagina vind je onderaan mooie reacties van lezers, die mij ontroeren. Dankbaar om al die mooie reacties en dat terwijl ik veel last had van belemmerende overtuigingen.

Mijn boek is bij alle online winkels in Nederland, België en in Duitsland te bestellen.
Fysiek is het verkrijgbaar bij Bruna Muziekwijk – Almere en als het goed is ook bij Athenaeum Boekhandel Zuidoost in de Bijlmer en De nieuwe Boekhandel, Bos en Lommer in Amsterdam.

Voor Suriname mail je naar: bestelmedewerkerbuitenland@vaco.sr

Een gesigneerd exemplaar met een mooie tekst erbij, bestel je bij mij.

Bedankt voor het lezen. Delen is fijn.