Iedereen kent tegenwoordig wel iemand in zijn omgeving die last heeft van stressgerelateerde klachten.
In deze blog leg ik uit wat stress is, vertel ik iets over mijn eigen burn-out en geef ik 6 tips om je stress de baas te zijn.

 

Wat is stress?

Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Stress is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren.

Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenissen. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning weer af.

Bij negatieve stress kun je denken aan werkstress, een te hoge werkdruk, agressie, intimidatie op en rond het werk, discriminatie en stelselmatige pesterijen, relationele problematiek, baanverlies, een plotseling overlijden van een dierbare, of fysieke ongemakken die een optimaal functioneren belemmeren.

 

Je lichaam in staat van paraatheid

Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid. Het hormoon adrenaline komt vrij, ook wel vlucht- of vechthormoon genoemd.
Als die spanning te lang blijft aanhouden raakt je lichaam steeds vermoeider. Er ontstaat  roofbouw en een hersteltekort, omdat het lichaam niet de kans krijgt te herstellen. Er is nu sprake van chronische stress of je raakt burn-out.

 

Een plotseling overlijden van een dierbare

Dit overkwam mij begin 2011. Toen werd ik geconfronteerd met het plotselinge overlijden van mijn moeder, die aan Parkinson leed. Ze kon haar dagelijks lijden niet meer aan en er werd besloten tot sedatie. Mijn bedrijf was op dat moment booming, ik huurde een bedrijfspand en ik had drie man personeel.
Ik heb mijn moeder slechts slapend meegemaakt. Een emotioneel zware tijd met schuldgevoelens volgde en ik raakte burn-out.

 

Bij mezelf thuiskomen

Terugkijkend heeft mijn burn-out mijn leven verrijkt. Het heeft mij bewuster en sterker gemaakt: Ik leef nu meer in verbinding met mezelf.
Wat mij heeft geholpen om te herstellen zijn: speciale ademhalingstechnieken, yoga, meditatie en ReikiIk ben gecertificeerd Reiki Master, dus dat scheelt?
Na mijn herstel heb ik een aantal drastische beslissingen genomen door o.a. te breken met samenwerkingsverbanden die mij geen energie meer gaven: Ook al betekende dit een behoorlijke financiële aderlating. Sindsdien leef ik het mooiste en het beste van MEZELF. Ik voel mij gelukkiger dan ooit.

Ik besloot mijn focus te leggen op nieuwe kansen en mijn dienstverlening te herzien door mij te specialiseren in stress preventie & inteventie.
De laatste tijd ligt mijn focus meer op spreken over veerkracht en tegenslagen en de verkoop van mijn boek.

 

6 tips om stress de baas te zijn

  1. Beweeg voldoende: dagelijks een half uur, liefst buiten.
  2. Houd afstand van mensen en situaties die een aanslag doen op je vitaliteit. Zeker op momenten dat je voelt dat je minder energie hebt.
  3. Neem de tijd om de dag rustig te beginnen en af te sluiten. Sta bijvoorbeeld een uurtje eerder op en werk ’s avonds niet te laat door.
  4. Haal een frisse neus, een warme douche of bad voordat je naar bed gaat.
  5. Slaap voldoende: tijdens de slaap herstellen stresshormoonspiegels zich en wordt informatie van overdag geordend en verwerkt.
  6. Doe aan ontspanningsoefeningen en andere oefeningen die je rust geven en je meer bewust maken van je lichaam bijvoorbeeld mindfulness,(de bodyscan) of laat je masseren.

Note:
Leuk als je hieronder een reactie achterlaat wat je van mijn tips vindt. Misschien heb je aanvullende tips?

 

Boek

Voordat ik het vergeet: Ben je op zoek naar inzichten, bewustwording of inspiratie? In mijn boek vind je veel tips en quotes die je helpen om stappen te zetten in je leven of werk. Tevens wijt ik een heel hoofdstuk aan mijn roots en ga ik met ‘De billen bloot’ in hoofdstuk 7. Daarnaast interview ik 3 mooie mensen met elk een persoonlijk verhaal.
In de bijlage vind je informatie over stress en signalen van stress voorzien van tips en quotes.

Je kunt het boek cadeau doen aan JEZELF of aan een ander. Bedrijven en instellingen schenken het boek aan hun medewerkers want gelukkige & vitale mensen maken gelukkige organisaties wat het bedrijfsrendement ten goede komt. Onlangs heeft het P-team 10 boeken besteld voor deelnemers aan een project.

Mijn boek is goed ontvangen en de recensies zijn positief. Ik ontvang zowel per mail als op social media lovende reviews. En een lezer verraste mij met een bericht op LinkedIn dat ze mijn boek op de literatuurlijst van haar afstudeerscriptie had gezet. Ook op mijn bestelpagina vind je onderaan mooie reacties van lezers, die mij ontroeren. Dankbaar om al die mooie reacties en dat terwijl ik veel last had van belemmerende overtuigingen.

Mijn boek is bij alle online winkels in Nederland, België en in Duitsland te bestellen.
Fysiek is het verkrijgbaar bij Bruna Muziekwijk – Almere en als het goed is ook bij Athenaeum Boekhandel Zuidoost in de Bijlmer en De nieuwe Boekhandel, Bos en Lommer in Amsterdam. En verkrijgbaar in Suriname.

Een gesigneerd exemplaar met een mooie tekst erbij, bestel je bij mij.

Bedankt voor het lezen. Delen is fijn.