Vandaag is het Moederdag. Een dag dat veel moeders, schoonmoeders, plaatsvervangende moeders of oma’s in het zonnetje worden gezet in Nederland. Een dag ook dat sommige mensen – om verschillende redenen – liever zouden overslaan of zo snel mogelijk achter zich zouden willen laten.

 

Ontstaan van Moederdag

Tot vandaag heb ik er nooit bij stilgestaan hoe Moederdag is ontstaan. Ik ging dus op onderzoek uit. Naar blijkt begint de geschiedenis van Moederdag in Amerika. Anna Jarvis, een alleenstaande lerares uit Philadelphia, bewonderde haar eigen moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden. Zij heeft alles op alles gezet om van Moederdag een officiële feestdag te maken. Dit lukte in 1914.
Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd. Dit verschilt echter per land.
Sinds 1928 is Moederdag een officiële Moederdag in Nederland.

 

Moederdag als alleenstaande ouder

Toen mijn kinderen nog klein waren vierden wij Moederdag. Ik werd dan heerlijk verwend, kreeg ontbijt op bed en een zelf geknutseld cadeau of tekening die op school was gemaakt.  Voor mij als alleenstaande, werkende moeder had zo’n dag een bijzondere betekenis. Op mijn 17e werd ik n.l. verrast door een “onverwacht” cadeau. Ik raakte zwanger, maar besloot mijn dochtertje alleen op te voeden. In die tijd was het een schande en ik had te kampen met veel onbegrip en vooroordeel: een zware tijd brak aan. Terwijl mijn ouders de zorg voor mijn dochtertje op zich namen trachtte ik een vaste baan te vinden, maar ook bij werkgevers werd ik geconfronteerd met vooroordeel. Werken via uitzendbureaus was dé oplossing. Bij een uitzendbureau gaat het maar om twee dingen: jouw beschikbaarheid en je bereidheid om aan te pakken.

Op mijn 31ste werd ik zwanger van mijn zoon. Ook nu besloot ik hem net als mijn dochter alleen op te voeden. Vooral bij mijn zoon was het vertederend te zien hoe hij zich in allerlei bochten wrong om mij een leuke dag te bezorgen, maar dat deed hij ook als ik ziek in bed lag. Dan kreeg ik een bord aangebrande? havermoutpap, dat liefdevol was bereid ?. Toen hij ouder was wist hij een goede vriendin van mij te verleiden om samen met hem te gaan shoppen. Op de één of andere manier wist hij mij altijd te verrassen met  leuke hebbedingetjes. Mijn dochter van wie hij 14 jaar verschilt, was inmiddels het huis uit.

 

Geschiedenis van Moederdag steeds commerciëler

Toch heb ik  uit principiële redenen besloten te stoppen met Moederdag. Weken van tevoren wordt je “doodgegooid” met reclames en aanbiedingen. Daarmee is de historie van Moederdag vooral geëindigd in een commerciële dag waar het kopen van cadeaus steeds meer centraal is komen te staan.
Ik word op mijn verjaardag steevast in de watten gelegd met een etentje. Dan voelt het ECHT als de historie van Moederdag ?.

Of soms gaat de bel af zoals vandaag en word ik verrast met een liefdevol gebaar vanuit Breda en Haarlem: een Moederdagboeket?.
Ik ben superblij met en trots op mijn kids?. Als moeder ben je sowieso fantastisch want moeder zijn is de moeilijkste job die bestaat, zeker als je er alleen voor staat. Oh boy, wat had ik het soms moeilijk en twijfels : doe ik het wel goed genoeg.

Mijn dochter woont met haar gezin in Haarlem, mijn zoon woont met zijn gezin in Breda en ik woon in Almere. We hebben het allemaal druk met ons leven en werk, ik met mijn business en zij met hun werk en gezin.
Ik geniet van de spaarzame momenten dat wij elkaar zien en koester die dagen als Moederdag.

 

Mooiste Moederdag cadeau ooit!

Mijn meest verrassende en mooiste Moederdag cadeau kreeg ik een aantal jaren geleden van mijn zoon, Jermaine.
Op de foto zie je mij onder een boom genieten van mijn kleine prins (1985) in een park in Haarlem.

Vroeger was mijn zoon nooit zo’n prater. Hij was vrij introvert van aard. Ik was dan ook met stomheid geslagen ? toen hij tijdens een bezoek plotseling opmerkte dat hij kon terugkijken op een fijne jeugd. We hadden het financieel niet breed, maar de deur stond altijd wagenwijd open voor zijn vriendjes & vriendinnetjes. Mee-eten was ook nooit een issue.  Hij was ook blij dat hij al vroeg had geleerd zelfstandig te zijn. Iets wat hem goed van pas was gekomen toen hij besloot met twee vrienden een appartement te huren. Hij was de enige die zich zo goed kon redden waardoor zij regelmatig een beroep op hem deden.
Ondanks de drukte: het combineren van werken en studie straalde ons huis altijd veel rust  en warmte uit. Ik kon wel huilen toen hij dat zei?.

Je moet weten, dat ik mij vaak schuldig voelde, omdat mijn kinderen al vroeg op zichzelf waren aangewezen. Bovendien viel het niet altijd mee om alle ballen in de lucht te houden. Los hiervan had ik vaak te kampen met vooroordeel. Mijn dochter werd zelfs “sleutelkind” genoemd. Ik kreeg vaak te horen dat ik ambitieus was en dat terwijl het enige wat ik wilde was: financieel onafhankelijk zijn en mijn kinderen een goede opvoeding geven.

 

Dit was met stip mijn mooiste Moederdag cadeau ooit!

 

Wat voor band je ook met je moeder hebt (gehad), de relatie met je moeder heeft grote invloed op je leven. Zij was de onverbrekelijke schakel naar nieuw leven: jouw leven.

Dus of je nou Moederdag viert of niet? Weet: van jouw moeder is (was) er maar één!

 

OVER DE AUTEUR

Mijn naam is Regina van Amson. Een tijd geleden zag ik een poster van een Surinaamse vrouw met daarboven de tekst: “UMA NO ABI FADON”. Dit betekent: “Een vrouw is niet klein te krijgen”. Ik herken mezelf in die tekst. Nu zet ik mijn kennis en levenslessen in om jou te inspireren het heft in eigen handen te nemen.
Op dit platform deel ik mijn diensten en vind je artikelen over mij onder het menu “Blogs”.  Ik ben maatschappelijk bewogen en steun diverse goede doelen.  Met mijn donaties wil ik bijdragen aan een mooiere wereld ☀️?.