Gebeurt dit nou echt??
Dat zullen velen van ons zich het afgelopen jaar een paar keer hebben afgevraagd.
De één zal het jaar 2020 zo snel mogelijk achter zich willen laten. Voor de ander was het een jaar vol creativiteit, nieuwe ideeën en kansen. Voor de meesten van ons zal 2020 een jaar zijn om nooit te vergeten: de impact van COVID-19 is voelbaar.
Onlangs hoorde ik op het journaal, dat het zomaar zou kunnen dat 2020 in de boeken komt als een historisch jaar.

 

Wat heeft corona, COVID-19 ons geleerd?

Wat COVID-19 ons in ieder geval heeft geleerd is, dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we elkaar nodig hebben.
Door COVID-19 zagen we onze kwetsbaarheid en leerden we dat we niet over alles in het leven de baas kunnen zijn. Alles wat hadden gepland werd onderbroken en moest anders waardoor velen van ons in korte tijd nieuwe vaardigheden hebben geleerd. We leerden snel schakelen en ons openstellen voor verandering, ook al ging het niet altijd van een leien dakje. Corona heeft ons geleerd wat wendbaarheid betekent en oplevert.

 

De impact van de coronamaatregelen op onze samenleving

We worden allemaal in het corona gebeuren erg uitgedaagd met rouw en verlies in de meest brede zin van het woord. De wereld lijkt verdeeld in twee kampen angst, agressie, frustratie VERSUS bewustwording, bezinning, acceptatie voor wat er is.
Veel mensen hebben als gevolg van corona moeite om de stress onder controle te krijgen die gepaard gaat met thuiswerken en gebrek aan ruimte. De baanonzekerheid stijgt, de mentale weerbaarheid in de zorg wordt ernstig ondermijnd door lange werkdagen, waardoor burn-out dreigt.
De eenzaamheid onder de ouderen is verdubbeld en de mentale gezondheid onder jongeren loopt gevaar. Sommigen kunnen mensen van wie ze veel houden een tijdje niet zien. Ouders leren hun kinderen en hun relatie op een nieuwe manier kennen, maar er ontstaan ook spanningen en geweld.

 

De harde lockdown

De harde lockdown raakt veel ondernemers. De meeste ondernemers zitten gevangen in een situatie die maar voortduurt, hebben te kampen met schulden en veel stress als gevolg van de coronacrisis. Natuurlijk zijn er ook lichtpuntjes, is er veerkracht en wordt er gekeken naar een andere manier van ondernemen. Er borrelen nieuwe ideeën op, de mouwen worden opgestroopt en gaan met die banaan!
De onlinewereld is in de afgelopen tijd belangrijker dan ooit gebleken. Bedrijven waar altijd veel drempels lagen, leken nu ineens een stuk sneller de onlinewereld ingeslingerd te worden. Professionals realiseerden zich dat het voorlopig echt klaar was met het offline. Beurzen en evenementen zijn voorlopig van de baan.

 

Kommer en kwel

Natuurlijk is het niet allemaal kommer en kwel.
Zo hebben we weer aandacht voor elkaar en zijn we zorgzaam naar elkaar. Er is meer bewustwording, liefde, zorg en waardering voor onze dierbaren in het besef dat het leven in ‘a split second’ kan veranderen
Op LinkedIn zie ik hele mooie initiatieven ontstaan. Er ontstaat verbinding, verbroedering samenwerking, men helpt elkaar en biedt een luisterend oor.
Onlangs liet iemand vol blijdschap weten dat zijn contract is omgezet naar onbepaalde tijd!
Ook las ik een oproep van iemand die het zelf ook niet breed heeft, om boodschappen te doen voor zelfstandigen die het momenteel financieel erg zwaar hebben.
Een netwerk van mij, een presentatrice, maakt samen met haar vriend af en toe een rondje en bezorgt bloemen bij mensen die eenzaam zijn. Ook in Almere vinden er veel initiatieven plaats.
Ik lees ook dat er meer gewandeld wordt, de natuur wordt herontdekt: een goede manier om nieuwe ideeën op te doen, gedachten te ordenen of stress te verlagen.  En er is meer tijd voor rust en reflectie


Hoe is het met mij gegaan?

Het herschrijven van de laatste hoofdstukken van mijn boek viel mij tamelijk zwaar. Ik had mezelf vanaf begin januari 2020 een soort van ‘sabbatical’ gegeven om alle tijd en energie aan mijn boek te geven. Mijn boek was immers niet zomaar een boek, maar een persoonlijk verhaal waarin ik zeer openhartig over mijn leven en struggles zou schrijven. Er zou veel geleefde pijn omhoogkomen.
Het afgelopen jaar werd ik geconfronteerd met het overlijden van twee dierbaren. Ik dank achteraf de voorzienigheid dat ik mezelf een jaar een soort van ‘sabbatical’ had gegeven, zodoende had ik alle tijd om te rouwen om deze verliezen. Maar ik constateer ook een soort van vermoeidheid. Niet vreemd, we maken immers uitdagende tijden door. Daarbij, heeft het schrijven van mijn boek in een tijd dat corona de samenleving beheerst natuurlijk ook de nodige energie gevergd.

 

Persoonlijke groei

Anderzijds heeft het schrijven van een boek zo zijn voordelen. Ik heb een persoonlijke groei doorgemaakt en voel mij sterker dan ooit ??
Ik was mij ook nooit zo bewust van het feit dat ik een schrijftalent heb. Dat is nu gebleken, kijkend naar de recensies op Bol, op mijn productpagina  waar je tevens een sfeerimpressie van mijn boeklancering en reacties van de gasten kunt terugvinden.

Ik ontvang ook mailberichten waar ik écht stil van word?
Zo mailde Maria me: ‘ Ik heb in één adem je boek gelezen. Ontroerend dat jouw boek onder jouw vleugels van liefde blijft. Dankjewel voor het willen delen van zoveel over jezelf. Je bent een geschenk aan de wereld.’

Trots als een pauw was ik toen ik via mijn uitgever een recensie van Bilbion ontving. Vanwege het auteursrecht mag ik de complete tekst niet publiceren. Wel mocht ik in overleg een regel overnemen. De tekst vind je hieronder ??

‘De auteur, Regina van Amson (1953), heeft zich gespecialiseerd in alles wat met burn-out te maken heeft. De verhalen zijn persoonlijk en intiem van aard, waardoor de lezer meer betrokken raakt om daadwerkelijk de tips uit het boek ter harte te nemen.’

Bron: NBD Biblion

Deze positieve recensie heeft als voordeel dat je mijn boek nu ook online kunt lenen bij verschillende bibliotheken.

 

Wat wens ik jou?

Dit is mijn laatste blog voor dit jaar. Ik wil je hartelijk danken voor het lezen van mijn blogs en de vragen die ik via de mail ontving.

Nog even en dan glijden wij het jaar 2021 in. Een jaar dat op een heel andere manier zal worden ingeluid en begrip van ons als burgers vergt. Door het coronavirus is de werkdruk in ziekenhuizen en bij hulpverleners erg hoog. Daarom heeft het kabinet besloten dat tijdens deze jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden.

Wees lief voor elkaar, houdt rekening met elkaar, blijf vooral vertrouwen: SAMEN STERK!
Maak ondanks alle onzekerheden, 2021 JOUW jaar!
Je kunt het! Maak er wat van! Ga ervoor!

 

Over de auteur
Regina van Amson (1953) is een ervaren life-, work- & businesscoach. Vanuit haar bedrijf Difference4you helpt ze al jaren mensen succesvol met stress- en burn-outklachten, maar ook mensen die iets in hun leven willen veranderen. Daarnaast is ze authentiek spreker.
Ze is de auteur van ‘Sterker uit je burn-out! – Als je wilt worden WIE JE BENT.’
Het boek is in Nederland bij alle online boekhandels verkrijgbaar. Een gesigneerd exemplaar bestel je bij de auteur.

 

Heb je vragen? Neem gerust contact op?