Vroeg of laat krijgen we allemaal met tegenslag te maken. Je kunt er echter met de juiste focus sterker uitkomen.

 

Hij was 21 toen ik hem ontmoette en diep ongelukkig. We zullen hem Arjen noemen.
In juli 2013 kwam er plotsklaps een einde aan zijn droom: Werken in de mediawereld. Op dat moment reed hij op zijn snorfiets op het fietspad. Het was druk op de weg toen hij werd aangereden door een bestuurster van een auto, die voor hem naar rechts af wilde slaan. Het gevolg was niet-aangeboren hersenletsel met hoor- en evenwichtsklachten.

Zodra het fysiek en mentaal weer mogelijk was, pakte hij zijn opleiding podium en evenemententechniek weer op. Wonder boven wonder slaagde hij in 2015 voor zijn opleiding, inclusief stage. Helaas moest hij als gevolg van zijn gehoorproblemen afscheid nemen van zijn droom.

Via via kwam hij in contact met een reclamebureau. Hier trad hij in dienst als logistiek medewerker. Het werk vergde echter veel van zijn energie. Bovendien was de werkdruk erg hoog en ging communiceren en horen in een lawaaierige omgeving niet samen. Hij raakte oververmoeid, behoorlijk gestrest en gedemotiveerd, omdat hij constant op “zijn tenen liep”. Daarnaast miste hij de collegialiteit en de waardering.

Tijdens onze kennismaking was hij erg down. Het liefst wilde hij per direct bij zijn werkgever stoppen en aan iets nieuws beginnen.
Hij wist alleen niet wat.

Na doorvragen bleek dat hij op jongere leeftijd zich bezig had gehouden met het bouwen van websites en later met het ontwikkelen van apps. Hij was er echter mee gestopt, omdat hij dacht dat werken in de IT-branche voor nerds was.

 

 

Een intensieve loopbaanoriëntatie met huiswerkopdrachten volgde. Eén van de onderdelen was het actiewiel: “Oriëntatie op jezelf.” Met behulp van deze methode ga je onderzoeken waar je talenten liggen en waar je grootste interesses naar uitgaan. Je besluit welk nieuw beroep je gaat leren en je gaat actief op zoek naar een goede opleiding. Je gaat je leven restylen om genoeg tijd te krijgen voor de omscholing.

De uitslag van zijn actiewiel: “Ik wil niks anders dan ontwikkelaar worden!”
Vanaf dat moment was hij niet meer te stuiten. Zelden heb ik iemand zo zien opbloeien.

Hij ging actief op zoek naar een bij hem passende, korte, praktijkgerichte opleiding. Na een korte stage bij een netwerk van mij en aansluitend een training “Waar vind ik die baan”, werkt hij sinds begin maart als trainee Java Developer bij een bedrijf, dat precies voldoet aan zijn wensen.

Binnen 1 jaar

Dit heeft hij allemaal binnen 1 jaar weten te bereiken dankzij zijn enorme doorzettingsvermogen, drive en de juiste focus.

Letterlijk schreef hij in zijn laatste zelfreflectie: “Ik heb nu een hele mooie baan, waarbij ik mijzelf gelukkig voel en vooral met heel veel minder stress door het leven ga. Iedereen is erg positief en iedereen ziet dat ook dat ik gelukkiger ben. Het is perfect zoals het nu is.”

Voor mij is wederom het bewijs geleverd, dat je gelukkiger wordt in een stimulerende omgeving, waarin jouw passie en ambities voldoende de ruimte krijgen.

Uit eigen ervaring weet ook ik dat je kunt leren van je tegenslagen door te kijken naar je mogelijkheden én dat je daar beter en sterker uit kunt komen.

En jij, vertel eens? Hoe ga jij om  met tegenslagen? Hoe heb je jezelf herpakt?
Ben jij sterker geworden door tegenwind? Wat voor wijze lessen heeft het jou gegeven?
Wat voor talenten heb je (her)ontdekt?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring(en).