Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. 14 procent van de werknemers meldt jaarlijks burn-outklachten. Zo’n 5 procent van de beroepsbevolking komt als gevolg daarvan langdurig thuis te zitten. Een fikse burn-out leidt gemiddeld tot 242 dagen verzuim. De jaarlijkse verzuimkosten gerelateerd aan een burn-out worden begroot op 1,8 miljard euro.
Bron: CBS, TNO.
Belangrijkste oorzaken van werkstress / burn-out
Een te hoge werkdruk, gebrek aan zeggenschap en regelmogelijkheden op het werk, een slechte werksfeer, intimidatie, een opeenvolging van ingrijpende life-events, kwetsbaarheid, disbalans werk-privé zijn de belangrijkste oorzaken van werkstress / burn-out.
Zelf ervaren
In juli 2011 heb ik als gevolg van zeer ingrijpende privé gebeurtenissen zelf ondervonden wat burn-out met je doet. Op dat moment was ik druk met het runnen van mijn bedrijf met personeel. Daarnaast volgde ik een pittige studie tot autismespecialist.
In januari 2011 werd ik geconfronteerd met het plotselinge overlijden van mijn moeder. Ik heb mezelf nog een aantal maanden met moeite staande kunnen houden, maar na het behalen van mijn diploma zei mijn lijf dat het genoeg was: “Ik was burn-out”.
Mijn burn-out was bijzonder heftig, maar achteraf bekeken vooral een belangrijke levensles en het beste wat mij is overkomen op het gebied van mijn persoonlijke ontwikkelingsproces. Mijn burn-out was een thuiskomen bij mezelf. Na mijn burn-out heb ik mij gespecialiseerd in stress & burn-out preventie en rouw- en verlies van werk. Nu help ik als ervaringsdeskundige anderen de weg naar zichzelf te (her)vinden bij stress.
In verband met de Week van de Werkstress heb ik een aantal cadeautjes bedacht:
De Week van de werkstress 13 tot en met 16 november 2017
- In het kader van de Week van de Werkstress heb ik op 15 oktober 2017 een artikel gepost over een evenement dat plaatsvindt op 15 november a.s.
Op deze dag organiseren Annemarijn Oosterwelder en ik samen speciaal voor mensen met een WW-uitkering een middag met informatie over stress en een workshop Mindful bewegen. Heb je geen uitkering, maar wel een laag inkomen dan ben je ook van harte welkom.Heb je dit artikel gemist? Je kunt surfen naar mijn artikel.
Belangrijk: Dit evenement is kosteloos!
- Steeds meer bedrijven zien de voordelen van yoga, meditatie en adem voor hun medewerkers om hen duurzaam inzetbaar te houden.
Intensieve ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie & Reiki hebben mij tijdens mijn herstel geholpen. Uiteraard was ook een gedragsverandering noodzakelijk om de worden wie ik ben.
In mijn coaching zet ik drie pijlers in. Meditatie, yoga en adem zijn bewezen hulpmiddelen om meer veerkracht te krijgen, waardoor je beter kunt omgaan met de uitdagingen in je leven en op je werk. Het werkt effectief tegen uitval en vergroot je werkplezier!
Onderstaand “De Krokodil Houding”. Erg geschikt bij plotselinge angsten en het gevoel ven controleverlies (waar ik dus veel last van had).
DE KROKODIL HOUDING
Deze houding wordt liggend op de buik uitgevoerd.
Positie 1
Breng de armen naar voren en vouw ze in elkaar. Linkerhand op bovenarm rechts en rechterhand op bovenarm links.
Positie 2
Ga op je buik liggen en leg het hoofd op de kruising van de onderarmen, sluit je ogen en ontspan.
Spreid de benen uit elkaar. De tenen wijzen naar buiten. De binnenkant van de voeten ligt plat op de grond. Probeer met zo veel mogelijk delen van het lichaam de grond te raken. Zorg voor een volledige ademhaling, waarbij ook het onderlichaam goed doorademt.
Ontspannend
De Krokodil houding werkt erg ontspannend en is goed voor mensen met een hoge bloeddruk. Je ontspant, maar ligt met je hoofd net een stukje boven het bekken. Dat is van groot belang bij een hoge bloeddruk.
Als je last hebt van je onderrug, werkt de Krokodil houding ook erg positief. Je laat spanning in de onderrug los, waardoor deze de mogelijkheid heeft om te ontspannen. Een ander voordeel is dat je lengte in je ruggengraat maakt. Je houdt de rug recht en maakt ruimte tussen de ruggenwervels.
Deze houding heeft tevens een rustgevende werking bij angsten en paniekaanvallen en werkt slaap bevorderend.
Doe de oefening met ongeveer 10 ademhalingen of zo lang dat prettig voelt. Niet langer dan 10 minuten. Je voelt dat je lekker tot rust komt. Ga daarna in de foetushouding of ga op je rug liggen met je armen over de knieën en beweeg van links naar rechts terwijl je je armen over de knieën houdt.
Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Of wil je gecoacht worden door een ervaringsdeskundige?