Het herschrijven van de laatste hoofdstukken van mijn boek viel mij tamelijk zwaar.
Een aantal dagen voor kerst had Maria Genova mijn manuscript geredigeerd. Haar reactie was enorm motiverend voor een beginnende schrijfster: ‘Het wordt een heel mooi en inspirerend boek,’ zei ze.
Vol enthousiasme en met het nodige huiswerk besluit tot eind maart een sabbatical te nemen, zodat ik de volledige focus kan leggen op het herschrijven van mijn manuscript. Ik zit ook weinig op social media. De planning is mijn boek op 25 juli 2020 te lanceren, dan ben ik jarig.

 

COVID-19

Alles gaat goed totdat één bericht mijn hele planning in de war schopt. In de derde week van januari word ik via het journaal opgeschrikt door het nieuws: ‘Een nieuw virus duikt op in China.’
Het virus krijgt de naam ‘corona,’ de officiële term wordt ‘COVID-19.’
Nederland gaat ook op slot en we moeten afstand houden van elkaar: de 1,5 meter samenleving is ‘het nieuwe normaal.’
Mijn woonomgeving Almere lijkt wel een verlaten stad, creepy. Ik zie steeds vaker mensen met mondkapjes en rubberen handschoenen verdwaasd rondlopen. COVID-19 schudt ons leven grondig door elkaar.

Deze prikkels komen bij mij als HSP (hoogsensitief persoon) extra hard binnen. Ik waan mezelf in een andere wereld, voel mij een observator, overgeleverd aan een hogere macht. Dan volgt acceptatie om wat is: het onwezenlijke.

Omdat ik zelf heb ervaren wat het is om met je bedrijf in een financiële crisis te verkeren voel ik intens mee met ondernemers die een moeilijke tijd doormaken en werknemers die vrezen voor hun baan. Ik word hier heel verdrietig van en merk dat er allerlei herinneringen en gevoelens van stress en onmacht omhoog komen.

 

Intuïtie

Ik distantieer mij van discussies op social media en sluit mij af voor te veel negativiteit om mij heen.
Intuïtief besluit ik mijn sabbatical door te trekken tot eind januari 2021. Nooit eerder in mijn werkzame leven heb ik mezelf zoveel zelfzorg gegund. Ik vul mijn dagen met het afronden van mijn boek afgewisseld met lange wandelingen, Reiki, yoga en meditatie om te ontspannen en tot rust te komen.

Een aantal voorstellen om samen te werken sla ik af. Hoewel de 45+ ontwikkeladviestrajecten zeer succesvol waren besluit ik dit jaar niet deel te nemen aan de nieuwe tijdelijke subsidieregeling NL leert door, met inzet van ontwikkeladvies (NLLD – OA). Het gaat om korte intensieve trajecten waar een bepaalde druk op zit. Cliënten die zich aanmelden via de Noloc site – mijn beroepsvereniging –  geef ik kosteloos tips of stuur ze door naar mijn Noloc collega’s.
Het voelt niet goed om mij de binden aan samenwerkingsverbanden en nieuwe verantwoordelijkheden op mij te nemen in een jaar dat alles zo onwerkelijk voelt en veel energie van mij vergt.

En dan bereikt mij begin april het bericht dat een oud-client – die een belangrijke rol in mijn boek speelt – is overleden. Peter, die het leven bekeek met een kwinkslag, is er niet meer. De schok is groot. Afscheid nemen kan niet vanwege de coronamaatregelen. Met zijn weduwe spreek ik af dat ik haar een exemplaar van het boek zal doen toekomen als een soort van tribute aan Peter.

 

Boeklancering

Ik ben dolblij als ik verneem dat de coronamaatregelen worden versoepeld en het o.a. mogelijk is evenementen te organiseren met maximaal 30 personen mits de  coronamaatregelen in acht worden genomen.

 

En dan is zover: Op 21 augustus vindt de boeklancering plaats op een mooie locatie in Almere. Het is voor mij niet alleen mijn schrijversdebuut, maar ook mijn debuut als spreker en host.
Ik open de feestelijke middag dansend op muziek van een Surinaamse band, Bumbum Dingenss, ‘Uma no abi fadon.’

Daarbij vraag ik de gasten op te staan en vanuit hun eigen plek mee te dansen terwijl ik swingend een rondje maak: in mijn ene hand een ingelijste foto met de tekst ‘Uma no abi fadon’ – wat betekent een vrouw is niet klein te krijgen – en in mijn andere hand mijn mijlpaal: mijnboek.

Wethouder Froukje de Jonge, inclusie & diversiteit is aanwezig om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen en we hebben met zijn allen een mooie middag.

De verkoop van mijn boek verloopt voorspoedig en er komt een 2e druk en dat alles zonder dat ik promotie heb gemaakt.
De klanten die het boek bij mij bestellen komen voornamelijk vanuit mijn LinkedIn netwerk: het zijn vooral millennials, die een drukbezet leven leiden en op zoek zijn naar inspiratie en inzichten. Maar ook coaches, loopbaanbegeleiders, managers en klanten die geïnteresseerd zijn in persoonlijke ontwikkeling weten hun weg naar mij te vinden. Op de site van Bol en managementboek ontvang ik mooie recensies. Op de site van Managementboek staat er zelfs een expertrecensie als boekblog van Alex Wit, freelance auteur.
Dankbaar dat mijn boek van betekenis blijkt te zijn.

 

Moment van bezinning

En dan krijg ik plotseling het bericht dat mijn zus – die jaren geleden om gezondheidsredenen naar Suriname was geremigreerd – is overleden. Op dat moment lig ik met hoge koorts en met een fikse griep in bed. Ik word twee keer negatief getest op corona en ben drie weken lang goed ziek.
Pas als ik koortsvrij ben komt het bericht van het overlijden van mijn zus écht goed bij mij binnen. Twee verliezen in een jaar is niet niks. Ik gebruik de resterende tijd van mijn sabbatical om goed te herstellen en doe alles in vertraagd tempo. Ik doe ook niet aan de geplande boekpromotie. Best wel risicovol want er ligt een 2e druk. Toch voelt dit besluit als het enige juiste. In januari begin ik met het plaatsen van bijdragen op social media.

 

Wat is intuïtie?

Misschien herken je dit? Je zit met een vraag, een dilemma en in een ‘split second’ weet je het antwoord. Je voelt dan supergoed of dit juist óf helemaal niet goed voelt: dat is intuïtie.
Als iets niet goed voelt, voelt het bij mij als zwaar en metaalachtig. Als het goed voelt volg ik mijn intuïtie zonder enige redenatie zoals je hierboven hebt gelezen. Bij mij is het geen kwestie van kiezen tussen rede en intuïtie óf hoofd en hart. Afhankelijk van de situatie kies ik soms voor een combinatie van ratio en intuïtie. Tijdens mijn burn-out stond mijn persoonlijke transformatie centraal. In deze periode heb ik mij regelmatig laten leiden door een combinatie van ratio en intuïtie om afscheid te nemen van, met name zakelijke contacten die al geruime tijd niet  goed voelden.

In mijn boek schrijf ik openhartig over mijn heldervoelendheid (HSP) en intuïtie. Iets dat ik vóór mijn burn-out nooit gedaan zou hebben. Gelukkig is er rondom hoogsensiviteit en intuïtie de laatste jaren steeds meer bekendheid en wordt het taboe langzamerhand doorbroken.

Meestal draait het om vertrouwen op je verstand en met je hoofd beslissen. Je maakt lijstjes met voors en tegens. Vervolgens neem je op basis daarvan een besluit. Ook ik heb dit in het verleden gedaan, maar werd alleen maar nog onzekerder en onrustiger door. Vaak voelde ik me dan heen en weer geslingerd tussen doen of niet doen. ‘Gek werd ik soms van mezelf.’
Door vallen en opstaan heb ik leren vertrouwen op mijn intuïtie, die er al ‘van jongs af aan’ in mij is. Wat overigens niet betekent dat ik soms voorbij ga aan mijn ingeving en achteraf de ‘rekening’ krijg gepresenteerd.

De Van Dale omschrijft intuïtie als ‘inzicht zonder denken’. Een ingeving die er spontaan is zonder verstandelijke beredenering of analyse.
Intuïtie wordt ook wel omschreven als je zesde zintuig, innerlijke stem, innerlijk weten, innerlijke wijsheid, ingeving, voorgevoel of (onder)buikgevoel. ‘Onderbuikgevoelens zijn alles behalve zwak of zweverig.

 

Onderzoek

De laatste jaren is er steeds meer onderzoek naar de betekenis van intuïtie.
Intuïtie kan ook aangeleerd worden als je maar de tijd wilt nemen om je uiterlijke zintuigen te ontwikkelen: zien, horen, voelen, proeven, ruiken.
In mijn work-life balance trajecten besteed ik, indien gewenst hier ook aandacht aan.
Jouw eerste stap zou kunnen zijn, te leren je met volledige aandacht en structureel te ontspannen, écht de tijd nemen om te ontspannen. Niet doen omdat het moet of even snel tussendoor.
Door iets te doen waar je vanbinnen een blij en warm gevoel van krijgt, bijvoorbeeld sporten, muziek luisteren, wandelen, tuinieren,  mediteren etc., zul je merken dat je niet langer ‘in je hoofd’ zit. Als je dit met volledige aandacht doet is de kans groot dat je intuïtie op zulke momenten antwoord geeft op vragen waar je tegen aanloopt.

Wil je meer weten over intuïtie? Ga dan naar het artikel op Intermediair:  Intuïtie is jouw geheime wapen in 2021

 

Wat heeft mijn intuïtie mij in 2020 gebracht?

Voor mij had het jaar 2020 twee gezichten: het was een jaar van lef en een jaar dat mijn hart huilde.
Lef om een boek uit te brengen waarin ik met de ‘billen bloot ga’. Verdriet, door twee verliezen in een jaar tijd.

Door te luisteren naar mijn innerlijk weten was ik beter bestand tegen de onrust die de veranderde wereld met zich meebracht. Ik koos voor een sabbatical van ruim een jaar, zodat ik voldoende tot rust kon komen. Op dat moment was ik 67 en leefde ik van mijn gekorte AOW en een klein pensioen, aangevuld met financiële reserves uit mijn bedrijf. Mijn intuïtie heeft mij doen inzien dat ik uiteindelijk niet veel nodig heb om gelukkig te zijn.

Dankbaar dat ik geluisterd heb naar mijn intuïtie, zodoende kon ik mijn aandacht verdelen tussen het verwerken van het plotselinge verlies van twee dierbaren, het herschrijven, én het lanceren van mijn boek in een periode dat corona de samenleving beheerst.
Tijdens mijn lange wandelingen heb ik ontdekt dat ik het leuk vind foto’s te maken met mijn smartphone en ze te delen op social media: iets waar ik voorheen geen geduld voor had, omdat ik te druk was met het werken aan en in mijn bedrijf.

Tot slot: Hoewel ik een grote liefde heb voor mijn vak als coach heb ik het inzicht gekregen dat er nog meer leuke dingen zijn in het leven, maar ik heb ook het belang van mijn welzijn ingezien.
Ik heb er dan ook voor gekozen vanaf begin maart 2021 mijn beschikbaarheid voor coaching- en loopbaantrajecten terug te brengen naar twee dagen per week. Daarnaast doe ik aan boekpromotie en ben ik beschikbaar als spreker.

 

 

Over de auteur

 

Regina van Amson (1953) is een ervaren life-, work- & businesscoach. Vanuit haar bedrijf Difference4you helpt ze al jaren mensen succesvol met stress- en burn-outklachten, maar ook mensen die iets in hun leven willen veranderen. Daarnaast is ze authentiek spreker.
Ze is de auteur van ‘Sterker uit je burn-out! – Als je wilt worden WIE JE BENT.’
Het boek is in Nederland bij alle online boekhandels verkrijgbaar. Een gesigneerd exemplaar bestel je bij de auteur.

 

Heb je vragen? Neem gerust contact op?