Officiële opening Mama’s Meal door wethouder Urwin Vyant

 

In mijn vorige blog sta ik stil bij wat doorzetten betekent, dat het niet altijd makkelijk is, dat het begint met iets willen, maar vooral voor wie je het doet en waarom je het doet. Erop vertrouwen dat het je gaat lukken en dat wat je nog niet kan, kunt leren. Dat een positieve instelling helpt bij tegenslagen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Als tip geef ik je doel(en) SMART te maken. Is je doel meetbaar, acceptabel, haalbaar en tijdgebonden? Wees realistisch en eerlijk naar jezelf toe!

 

Bloed, zweet en tranen

Dat doorzetten niet altijd makkelijk is, heeft Moenira Luqman onlangs aan den lijve ondervonden.
Al zo lang wilde ze een eigen restaurant openen. Bijna had ze het opgegeven. Het huilen stond haar soms nader dan het lachen. Maar door haar positieve houding ten opzichte van alle obstakels en door steun van haar familie, vrienden en de gemeente Amsterdam opende ze op 24 juni 2017 eindelijk haar eigen foodtruck in Amsterdam-Zuidoost.

Moenira: Met bloed, zweet en tranen heb ik mijn droom waargemaakt.

 

Last minute om hulp vragen

Moenira: ’s nachts ben ik aan het plannen, en dan denk ik wat ga ik overdag doen en hoe ga ik het doen, zodat ik zoveel mogelijk kan doen, maar waar het vaak misgaat, is dat ik het alleen bedenk en alleen uitvoer en als ik het uitvoer denk ik “O, me Gado, ik red het niet, ik ben moe, ik ben kapot”. Dan ga ik last minute om hulp vragen.

 

Financieel een dip

Financieel heb ik ook een dip gehad. Het is heel lastig. Vanuit het project en de gemeente kunnen ze daar geen ondersteuning in geven. Toen ik op het punt stond te stoppen, heb ik een gesprek met de gemeente gehad. Ik had niet genoeg geld en zou het niet meer trekken. Nog meer geld investeren in die kar zou betekenen dat ik het er niet uithaal. Dus dat ik alles doe voor niets. De gemeente heeft mij toen op goeie ideeën gezet: Start een crowdfunding. Dat heb ik gedaan.

“Help met de opstart van mama’s meal. Met mama’s meal wil ik mijn klanten blij maken met dagverse gezonde maaltijden”.
Tot mijn verbazing heb ik best wel veel ontvangen ook van anonieme mensen. Vind ik best bijzonder en speciaal. Niet alleen het geld gaf mij veel blijdschap, maar ook de steun die ik van mensen krijg en de boost om dan door te gaan.

Het verhaal van Moenira laat weer eens zien hoe belangrijk het is je kwetsbaar op te stellen en hulp te vragen.

 

De kracht van doorzetten: 12 tips

In deze blog geef ik naast de tips in mijn blog nog 12 tips om door te zetten.

Een aantal tips zijn ook goed toe te passen als je verandering wilt brengen in je leven of werk.

 1. Praat openhartig over je twijfels met mensen die belangrijk voor je zijn. Het uitspreken van jouw twijfels helpt je weer vooruit.
 2. Wees dapper en vraag om hulp.
  Ook ik heb het moeten leren. ECHT WAAR!
 3. Schrijf kleine succesjes op en kijk ernaar als het even tegenzit.
 4. Denk aan momenten, dat je uitdagingen niet uit de weg ging en wat voor positiefs het jouw heeft gebracht.
 5. Beloon jezelf als je het bijltje erbij neer wilt gooien en besluit door te zetten, omdat je diep van binnen weet dat je je droom wilt en kunt leven en dat het slechts een kwestie van tijd is.
 6. Neem jezelf serieus; maak een commitment met jezelf, ongeacht wat de wereld ervan vindt.
 7. Houd overzicht en structuur. Discipline geeft een anker en heeft alles te maken met gehoorzaam zijn aan jezelf. Discipline daagt je uit om bewust te leren kiezen: wat wel en wat niet?
 8. Blijf niet te lang doorwerken. Zorg voor voldoende ontspanning, neem een break, ga lekker wandelen of sporten. Luister naar je innerlijke kompas!
 9. Soms betekent doorzetten: “Het roer compleet omgooien”, maar hé: “Elk nadeel heb zijn voordeel”(Johan Cruijff).
  Het roer om kan dus betekenen: stoppen met jouw parttime- of fulltime baan voor een betere en volledige focus op JOUW bedrijf; stoppen met die relatie waar je al jaren diepongelukkig in bent of met die baan waar je ondergewaardeerd wordt. Of met die samenwerkingspartner waar het niet meer mee botert.DUZZZ, je verwacht dat ik keuzes ga maken! En mijn hypotheek dan! Jij hebt makkelijk pratenNeeeheeeejjj:  ik praat uit ervaring en ondervinding. In 2006 ben ik vanuit een WW-uitkering voor mezelf gestart. Ik kreeg een oriëntatiefase van een half jaar met behoud van uitkering. Tijdens deze fase diende ik maandelijks mijn WW-briefje in te dienen en mij te verantwoorden. Enerzijds begrijpelijk, anderzijds behoorlijk frustrerend. Ik heb toen besloten volledig voor mezelf te gaan en dat terwijl ik mezelf nog maar amper kon bedruipen. Spannend en onzeker, maar ik voelde nu een enorme vrijheid en drive.
 10. Doorzetten is het lef hebben om er volledig voor te gaan, ook als je toekomst nog onzeker is. Het draait om offers brengen, in jezelf investeren, op je bek gaan. Het opnieuw proberen, leren, obstakels overwinnen, er sterker uitkomen, terugblikken, vooruitkijken, dromen, durven, doen. Doorzetten heeft mij krachtiger gemaakt! Mij gevormd! 

  Let op bord Maak van doorzetten geen halszaak uit angst voor gezichtsverlies of gevoel van falen.

 11. Start een crowdfunding als je over onvoldoende financiële middelen beschikt. Kijk maar wat het Moenira heeft gebracht!
 12. Affirmaties helpen:
  *Ik kan het, ik wil het, ik doe het nu! Ik kan het, ik wil het, ik doe het nu! En ga zo door.
  *Met volle angst vooruit
  : Je angst beetpakken en zeggen “en nu ga je in volle vaart vooruit”!

 

 

Vragen? Hulp nodig?

Vragen doorzetten

Ik ben benieuwd hoe jij doorzet. Hoe bereik jij jouw doel(en)? Hoe ga je om met frustraties als je, ondanks dat je goed hebt doorgezet, jouw doel (toch) niet hebt bereikt?

Heb je na het lezen van deze tips nog vragen? Hulp nodig? Bel me of geef je op voor de maandelijkse inspiratiesessie .
Heb je mijn gratis E-book al gedownload? Een musthave!