17 juli 2020 bestond Difference4you 14 jaar.
Het is mijn gewoonte jaarlijks stil te staan bij weer een mijlpaal en dankbaar te zijn. Dankbaar, mede omdat ik heb ervaren wat een financiële crisis met je doet. Een financiële crisis die ontstaan was nadat ik tijdens mijn burn-out – als gevolg van een persoonlijke transformatie – ervoor gekozen had te stoppen met zaken die al geruime tijd niet goed voelden voor mij, én veel impact hadden op mijn welzijn en welbevinden.

Deze keer is het vieren van de verjaardag van Difference4you door ingrijpende omstandigheden geheel aan mij voorbijgegaan. Sterker nog: als ik dit bericht schrijf, is de maand januari 2021 alweer bijna voorbij!

 

Boek schrijven

Mogelijk weet je nog dat ik vorig jaar was begonnen met het schrijven van mijn boek over mijn burn-out?
De aanleiding tot het schrijven van mijn boek was niet eens mijn eigen burn-out, maar een alarmerend bericht in de Volkskrant precies zeven jaar na de meest donkere periode in mijn leven. Een kwart van de studenten kampt met burn-out klachten, één op de zeven heeft last van ernstige angst- en depressieve klachten. Ook zelfmoordgedachten komen geregeld voor.
Toen ik dit las dacht ik: ‘ik was ook één van die mensen die te kampen had gehad met dat type klachten.’

Ik voelde dat ik in actie moest komen, maar had last van mijn inner voices: ‘Ze gaan er vást wat van vinden.’ Een coach die burn-out raakt, en dat noemt zich work-life balance expert, laat me niet lachen!
Zelfs een gevecht met mijn draak  – dat ik in eerste instantie dacht overwonnen te hebben – bleek achteraf een grote debacle. Ik kwam maar niet toe tot schrijven ?

 

All the way

Diep van binnen wist ik waarom ik mezelf niet toe kon zetten tot schrijven. In mijn boek zou ik ‘all the way’ gaan. Mijn burn-out was bijzonder heftig geweest en de zakelijke gevolgen enorm. Er zou veel van de pijn die ik had doorstaan terug naar de oppervlakte komen, ervaringen die ik niet graag zou willen herbeleven.

Tijdens mijn burn-out had ik veel gelezen, maar ik miste de levensverhalen. Verhalen over hoe ervaringsdeskundigen hun burn-out hadden beleefd, de pijn, de frustratie, de schaamte, de machteloosheid, hun gevecht, de financiële gevolgen, et cetera.
Mijn conclusie was, dat er nog steeds een taboe rust op burn-out, met name onder de zelfstandigen.
Met mijn bijdrage wilde ik iedereen een hart onder de riem steken door te vertellen dat er na een tunnel van duisternis altijd weer licht kan schijnen. En dat het mag, dat je jezelf bent kwijtgeraakt. Dat het geen teken van zwakte is, maar van persoonlijke groei op weg naar authenticiteit.

 

Inspiratie

Mijn inspiratie diende zich aan op de dag dat Difference4you 13 jaar bestond. Gedurende drie intensieve dagen nam ik met 24 anderen deel aan de Shodo Summer School, georganiseerd door Christine de Vries. Drie dagen waarbij wij met woord en beeld al schrijvend volledig naar binnen keerden en werkten aan ons innerlijke kracht en creatief proces. Ik heb het schrijven ervaren als het verwerken van unfinished business en zielenpijn. Mijn les: inspiratie laat zich niet dwingen.

 

Eind december schreef ik een blog, waarin ik vertelde dat ik een toffe reactie van Maria Genova had ontvangen op de eerste redactie van mijn manuscript. Om de volledige focus te leggen op de laatste loodjes had ik mezelf een half jaar een soort van ‘sabbatical’ gegeven. De planning was mijn boek te lanceren op 17 juli 2020: de dag dat Difference4you 14 jaar zou bestaan.

 

COVID19

Alles ging goed, totdat één bericht de hele situatie veranderde. In de derde week van januari werden wij via het journaal opgeschrikt door het nieuws: ‘Een nieuw virus duikt op in China.’
Het virus krijgt de naam ‘corona,’ de officiële term wordt ‘COVID-19.’
Nederland gaat ook op slot en we moeten afstand houden van elkaar: de 1,5 meter samenleving wordt ‘het nieuwe normaal.’
Het herschrijven van de laatste hoofdstukken van mijn boek valt mij tamelijk zwaar. En dan bereikt mij begin april via Facebook het bericht: Peter is ons ontvallen.
Peter, die nog niet wist dat ik hem zou verrassen bij mijn boeklancering. Hem zou vertellen hoeveel kracht het beeld met de begeleidende tekst – dat ik aan het eind van het coachingstraject van hem had ontvangen – mij had gegeven om door te zetten, toen mijn bedrijf in financiële crisis verkeerde. Peter, die het leven bekeek met een kwinkslag, was er niet meer. De schok is groot.

Ik besluit nog een half jaar aan mijn ‘sabbatical’ te plakken om zo de tijd te nemen om dit bericht te verwerken en in alle rust mijn boek af te ronden. Het 14-jarig bestaan van Difference4you raakt op de achtergrond.

 

Boeklancering

De rust heeft mij goed gedaan. Op 21 augustus heeft mijn boeklancering ‘Sterker uit je burn-out!’ – Als je wilt worden WIE JE BENT, plaatsgevonden in een mooie bosrijke omgeving in Almere, op Stadslandgoed De Kemphaan, bij Kip & Ei restaurant Dubbel-Op. Hier werden we heerlijk in de watten gelegd door Irma van der Mee en haar team. De locatie was buiten, overdekt en conform de RIVM-maatregelen.
Dat vond ik nog het meest verwonderlijke: precies in de maand dat mijn boeklancering zou plaatsvinden, waren evenementen tot 30 gasten weer toegestaan. Daarna volgde weer een lockdown.
Op deze dag besloot ik alle aandacht te richten op mijn gasten en het feit dat het mij was gelukt mijn boek te schrijven in een periode dat corona onze samenleving beheerst. Trots dat
Met in mijn achterhoofd in het jaar 2021 het 15-jarig bestaan van Difference4you extra aandacht te geven.

Trots dat wethouder Froukje de Jonge  – ondanks haar drukke agenda – tijd kon vrijmaken om het eerste exemplaar van mijn boek in ontvangst te nemen. Van deze dag is er ook een sfeerimpressie video met een korte terugblik van de gasten.

 

Over de auteur
Regina van Amson (1953) is een ervaren life-, work- & businesscoach. Vanuit haar bedrijf Difference4you helpt ze al jaren mensen succesvol met stress- en burn-outklachten, maar ook mensen die iets in hun leven willen veranderen. Daarnaast is ze authentiek spreker.