Dat is wat Minchenu Maduro zei op haar filmpje op Facebook. Ze besloot tijdens haar werkbezoek op Curaçao met een jeep een berg op te gaan. SPANNENDE MOMENTEN. Tijdens de rit, gleed de jeep telkens een stukje terug naar beneden, ze zat zelfs een keer vast. Steeds weer die uitdaging om de jeep weer in beweging te krijgen en door te gaan . Langzaam maar zeker bereikte ze de top van de berg door vol te houden.

Doorzetten is niet altijd makkelijk

Je wilt wel, maar doet het niet. Vaak houden beperkende gedachten / overtuigingen jou tegen: “Het lukt nooit. Ik kan het niet. Het is te moeilijk. Ik ben stom. Het gaat te langzaam. Waarom zou ik het doen als ik toch ga falen?”. Ook je perfectionisme  en angst om te falen kan je tegenhouden om door te zetten. Een ander belangrijk punt is, dat je niet hebt geleerd hoe om te gaan met frustraties en tegenslagen waardoor je geneigd bent snel op te geven of in je impulsiviteit te snel met iets nieuws begint zonder een goede voorbereiding.

Doorzetten betekent

In beweging komen. Denken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen. Volhouden, ook wanneer het niet meteen lukt.  Niet morgen, maar nu.  Om kunnen gaan met frustraties en tegenslagen. Vertrouwen dat het je gaat lukken en dat wat je nog niet kan, kunt leren. Een positieve instelling. Soms betekent doorzetten “het roer om”. Doorzetten geeft zelfvertrouwen. Je leert dat je op jezelf kunt vertrouwen dat dingen lukken die lastig zijn. Doorzetten is één van de grootste voorwaarden om te komen tot een gelukkiger leven.

Zelf ervaren

Ik heb zelf ervaren hoe essentieel doorzetten is; de regie over je eigen leven te nemen en je unieke zelf te worden. In mijn blog “Ik wil niks anders dan ontwikkelaar worden!”, merkt Ozlem terecht op: “Doorzettingsvermogen, daar begint het mee” en geloof in je zelf en leer je zelf kennen”.
Een ander voorbeeld van doorzetten beschrijf ik in mijn blog “Wat een powervrouw”.

Doorzetten begint met iets willen.
Ga na wat voor jou écht belangrijk is: je gezin, doorgroeimogelijkheden, inkomenszekerheid, status.
Stel jezelf vervolgens de volgende vragen: “Wil ik het echt?” “Doe ik het voor mezelf of voor mijn omgeving?”
Wat houdt mij tegen? Wie kan ik om hulp vragen?

Is doorzetten te leren?

Jaaaa! Nu hoor ik je denken: “jij hebt makkelijk praten”. Maar echt, doorzetten kun je leren. Het is net als leren lopen of fietsen. Ook dit deed je met vallen en opstaan, steeds maar weer proberen, net zolang tot het lukt, toch?
Als je weet wat je wilt of voor wie je het wilt ga je jouw doel SMART maken. Wees realistisch en eerlijk naar jezelf toe. Zorg dat je doel meetbaar, acceptabel, haalbaar en tijdgebonden is, maak een stappenplan. Wat doe je bij tegenslag? Vervang beperkende gedachten door positieve gedachten. YES, YOU CAN.

In mijn volgende blog geef ik een aantal tips om door te zetten. Wil je niet zo lang wachten?

Hulp nodig?

Ik kan je helpen beperkende gedachten te vervangen door positieve gedachten.
Wil je een dijk van een plan van aanpak leren maken? Bekijk de verschillende coachingsmogelijkheden op mijn website of bel me.

Ik ben benieuwd hoe jij doorzet. Hoe bereik jij jouw doel(en)? Hoe ga je om met frustraties als je ondanks dat je goed hebt doorgezet jouw doel toch niet hebt bereikt?

 

Wie is Minchenu Maduro?
Een inspirerende vrouw met een groot hart. Minchenu is initiator van stichting Brandon www.stichtingbrandon.nl. Stichting Brandon begeleidt (ex-gedetineerde) jongeren met een maatschappelijke achterstand.
Ik heb Minchenu http://minchenu.nl/ leren kennen bij Speakers Night in Almere. Het thema van die avond was “Ondernemende vrouwen”. Minchenu stelde zich zeer kwetsbaar op door haar levensverhaal te vertellen.
Haar motto: “Never let your fear decide your future”. Spreek je angsten uit!