Toen ik deze bijzondere tekst tijdens mijn dagelijkse wandeling op de deur van ‘Het Wapen van Almere,’ zag kreeg ik een warm gevoel vanbinnen. Tegelijkertijd kreeg ik een throwback naar 1972. Wat heb ik zo’n deur gemist toen ik op 18-jarige leeftijd, ongehuwd en zonder mijn dochtertje naar Nederland verhuisde: Een vreselijke tijd was dat …

De mede-eigenaar vertelde mij dat iedereen welkom is, ongeacht culturele achtergrond, geslacht, leeftijd, godsdienst, lichamelijke beperkingen of seksuele voorkeur. De enige voorwaarde is, RESPECT over en weer.

Vandaag start de jaarlijkse Boekenweek met als thema ‘Eerste liefde.’
Voor mij betekent dit: Mijn komst naar Nederland. Mijn eerste liefde met Nederland was op zijn zachtst gezegd: ‘Ongelukkig.’

Ik heb het nog niet eerder gedaan: Een passage  uit mijn boek ‘Sterker uit je burn-out! – Als je wilt worden WIE JE BENT,’ uitlichten.

Het thema triggerde mij zodanig dat ik besloten heb het wel te doen, omdat uitsluiting nog steeds bestaat. Ik heb dit  jaren ondervonden.

 

Werken in Nederland

Al vrij snel vond ik een baan als administratieve kracht bij een overheidsinstelling.
Mijn blijdschap werd al snel getemperd, toen ik vertelde dat ik een dochtertje had en gekozen had voor alleenstaand ouderschap. Er ontstond een ijzige stilte en mijn vrouwelijke collega’s wierpen mij blikken van afkeuring toe. Later vernam ik van één van de collega’s dat het geen pas had om op jonge leeftijd moeder te worden, en ook nog eens ongehuwd. Ik was een ‘gevallen vrouw.’
‘Hier in Nederland doe je afstand van je kind,’ zei ze. Ik wist niet wat ik hoorde! Hoezo? Afstand van je kind? Je bloedeigen kind, die je negen maanden in je buik had gedragen?

Vanaf die dag voelde ik me ongewenst: ik paste niet in de heersende sociale norm.
Het begon al bij mijn binnenkomst: dan zag ik ze smoezen, een goedemorgen kon er met heel veel moeite vanaf. Het inwerken leek eerder op tegenwerken en ging zeer moeizaam. Ik werd op allerlei manieren buitengesloten, ook als er gezamenlijk koffie werd gedronken of geluncht.

Naast vooroordeel was er ook een culturele kloof: ik had constant het gevoel mij te moeten bewijzen. En werd hier onzeker van. Suriname hoorde toch bij Nederland? Er werden opmerkingen gemaakt over mijn Surinaamse accent. Soms werd er opzettelijk informatie achtergehouden waardoor ik fouten maakte. Na een jaar trok ik het niet meer. De spanning werd mij te veel, ondanks de steun van de mannelijke collega’s. Ik nam ontslag.

Het vinden van een andere baan ging echter tamelijk moeizaam. Ik werd wel geregeld opgeroepen voor een sollicitatiegesprek, kennelijk vanwege mijn vrij Nederlandse naam ‘Van Amson.’ Vaak zag ik een verbaasde blik en kreeg ik de opmerking dat ik voor iemand die niet in Nederland was opgegroeid bijzonder goed Nederlands sprak en schreef.
Toch werd ik structureel afgewezen. Vaak zonder opgaaf van reden. Soms vanwege mijn alleenstaand ouderschap. Mijn dochtertje zou ziek kunnen worden, werd er dan gezegd terwijl men dondersgoed wist dat ze niet in Nederland woonde.
Diep in mijn hart wist ik de echte reden: er was sprake van bedekte discriminatie. Net als bij mijn vorige werkkring.

De rebel in mij liet zich echter niet uit het veld slaan. Bovendien had ik twee doelen: financiële onafhankelijkheid en mijn dochter laten overkomen naar Nederland.

 

Wil je weten hoe mijn persoonlijk verhaal verder gaat?

Ben je op zoek naar inspiratie en inzichten? Wil je stappen zetten in je leven of werk?
Bewustwording, met andere ogen kijken naar dingen, verandering, veerkracht en persoonlijk leiderschap vormen de rode draad van mijn boek. Elk hoofdstuk sluit ik af met tips en inspirerende quotes.
Onderschat de kracht van verandering niet. Besef dat bij elke keuze die je maakt je dichter bij jezelf komt waardoor je leven op een positieve manier kan veranderen en je een gelukkiger mens kan worden. Vaak betekent dit afscheid nemen van mensen, werkgevers, dingen die niet meer werken of samenwerkingsverbanden. Ook al heeft dit drastische gevolgen waardoor er pijn en/of schulden kunnen ontstaan.
Persoonlijke groei ontstaat pas wanneer je besluit uit je comfortzone te stappen en de verantwoordelijkheid en regie over je leven te nemen: ‘No matter what!!’

Mijn boek is goed ontvangen en de recensies zijn positief. Ik ontvang zowel per mail als op social media lovende reviews. En een lezer verraste mij met een bericht op LinkedIn dat ze mijn boek op de literatuurlijst van haar afstudeerscriptie had gezet. Dankbaar om al die mooie reacties en dat terwijl ik veel last had van belemmerende overtuigingen.

Mijn boek is bij alle online winkels in Nederland, België en in Duitsland te bestellen.
In Suriname bij boekhandel Vaco en op Curaçao bij boekhandel Bruna.
Fysiek is het verkrijgbaar bij Bruna Muziekwijk – Almere en als het goed is ook bij Athenaeum Boekhandel Zuidoost in de Bijlmer en De nieuwe Boekhandel, Bos en Lommer in Amsterdam.

Tijdens de Boekenweek ontvang je bij aankoop van minstens € 15,00 aan Nederlandstalige boeken het Boekenweekgeschenk cadeau van de boekhandel.

Een gesigneerd exemplaar bestel je bij mij.

Dankjewel voor het lezen.

Delen is fijn.