Wauw wat een lieve reacties heb ik op deze bijdrage gehad op LinkedIn en als klap op de vuurpijl een aantal bestellingen in de comments: HOERA!

De maand juli is voor mij een bijzondere maand om bij stil te staan: 17 juli 2006 werd ik zelfstandig ondernemer, 1 juli 2011 raakte ik stevig burn-out en 25 juli ben ik jarig😊

‘Weet je wel waar je aan begint?’, ‘Wat voor zekerheid heb je nou?’ ‘Je bent al 53!’ ‘Wat nou als je het niet redt!’
Deze reacties kreeg ik toen ik besloot vanuit mijn WW-uitkering ft te ondernemen. Het enige dat ik meenam was een behoorlijke dosis lef, mijn uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van leven, loopbaan, re-integratie en jobcoaching.

Doorslaggevend voor mijn inschrijving bij de KvK op 17 juli 2006 was het gesprek dat ik een keer met mijn vader had over leven en dood. Hij zei toen iets opmerkelijks: ‘De enige zekerheid die je hebt, is dat je doodgaat!’

‘She believed she should, she believed she could, so she did!’
Deze grondhouding heeft mij bij mijn start in Nederland in 1972 enorm geholpen, maar ook bij het maken van keuzes zoals het starten voor mezelf, tijdens crisissituaties en ingrijpende gebeurtenissen in mijn leven.

Ik was 18 jaar, ongehuwd en moeder toen ik naar Nederland verhuisde. Al vrij snel vond ik een baan als administratieve kracht bij een overheidsinstelling. Toen ik vertelde over mijn alleenstaand ouderschap werd ik geconfronteerd met onbegrip, vooroordelen en uitsluiting, vooral door mijn vrouwelijke collega’s. Na een jaar trok ik het niet meer en nam ontslag.

Het vinden van een andere baan werd echter door mijn persoonlijke situatie bemoeilijkt. Dus ging ik voor uitzendbureaus werken en in de avonduren studeren. Later werden het banen voor bep. tijd.

Mijn leergierigheid, positieve instelling en de bereidheid om in mezelf te investeren waren mijn ankers. Vaak kreeg ik van mijn omgeving te horen dat ik ambitieus was, een streber. Ik wist wel beter: ik was bereid te investeren in financiële onafhankelijkheid.

Mijn bedrijf was booming. Vanuit mijn achtergrond en ervaring had al vrij snel een mantelovereenkomst en een jobcoachlicentie met een uitkeringsinstantie en kon m.n. de specifieke doelgroep o.a. jongeren met autisme helpen.

Mijn ideaalbeeld was een samenwerkingspartner met een eigen orderportefeuille, een eigen financiële balans en samen door te gaan als vof. Helaas wilden de kandidaten die ik ontmoette als freelancer voor mij werken: Daar was ik niet naar op zoek. Ik wilde op voet van gelijkwaardigheid samenwerken en de financiële risico’s en winsten samen delen.

Gaandeweg kreeg ik als kleine zelfstandige te kampen met de grillige onberekenbaarheid en eisen van de opdrachtgevers in mijn branche. Dit ging gepaard met heel veel stress.
De druppel? Het plotselinge overlijden van mijn stiefmoeder met wie ik een sterke band had.

Het allerbelangrijkste dat mijn burn-out mij heeft gebracht is: een leven in VERBINDING MET MEZELF. Grenzen stellen, afscheid nemen van mensen en samenwerkingsverbanden die niet meer werkten. Hoe? Dat vertel ik in mijn boek: ‘Sterker uit je burn-out! – Als je wilt worden WIE JE BENT.’